Fitness 15. prosinca 2011.

Mogu li zategnuti tijelo u dva mjeseca?

Trening-Utezi-Zena1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Sonja nedavno je krenula u teretanu jer želi zategnuti tijelo. Koliko je vremena potrebno kako bi učvrstila mišiće te koje sprave pritom koristiti savjetuje joj vlasnik fitness centra Collum, Branimir Vajda

'Krenula sam u teretanu jer želim zategnuti tijelo. Postoji li mogućnost da to postignem za dva mjeseca te je li bolje prvo koristiti sprave pa zatim traku i bicikl ili preporučate drugačiji program vježbanja?', pitala je Sonja.

Odgovor stručnjaka

Prvo se pozabavi pripremom tijela za trenažne napore jer ako tijelo shvati trening kao stresno stanje imat ćeš neželjenu promjenu na tijelu i nećeš više željeti ući u teretanu.

Prije planiranja trenažnog ciklusa najvažnije je izraditi mjesečni program vježbanja koji se bazira na ravnoteži i radu s malim težinama. Najbolje je da se početak vježbanja bazira na radu s vlastitom težinom bez skokova i naskoka.

Eksplozivne aktivnosti izazivaju brze mišićne kontrakcije što dodatno opterećuje zglobno-tetivni aparat. Također je bitno da se ne počinje s dizanjem većih utega, već da prije toga dovedeš tijelo u ravnotežu. Trening smanjenog intenziteta i umjerenog ekstenziteta s elementima ravnoteže idealan je za pripremu trenažne sezone.

Kako izbjeći ozljede?

Kombinacijom pokreta koji se događaju u svakodnevnom životu i položaja ravnoteže postići ćeš veću dnevnu efikasnost. Odnosno, uz manju potrošnju energije lakše ćeš obavljati dnevne zadaće. Ostatak energije možeš potrošiti na vrijeme posvećeno samo sebi.

Prilikom fizičke aktivnosti mišićna snaga raste brže nego snaga ligamenta i tetiva. Unatoč današnjem napretku u sportskoj medicini, još uvijek je najveći broj ozljeda u sportu i rekreativnom tipu vježbanja baš onaj na koji te želimo ovdje upozoriti. Tetive i ligamenti rastu u fazi tjelesnog razvoja dok jačanje istih treba biti simetrično i proporcionalno mišićnoj snazi. Odnosno, forsiranim radom na mišićnoj snazi povećavamo mogućnost ozljeđivanja tetiva i ligamenta.

Izgrađen od vlaknastog proteinskog kolagena, ligament ima važnu funkciju spajanja kosti zglobova. U odnosu na zglob ligamenti su postavljeni u različitim smjerovima i svojim vezama su zaduženi za raspodjelu sile unutar samog zgloba. Ligamenti također određuju i pokret zgloba odnosno koliko i u kojem smjeru će se neki zglob gibati.

Nagle mišićne kontrakcije ili nesimetrična mehanička sila može dovesti do ozljede ligamenta zgloba. Zato mišićne kontrakcije u početku trebaju biti što nježnije i vrlo je važno posvećivati više pažnje fazi oporavka od napora.

Ojačaj zglobni aparat

Ne počinji vježbu ili sezonu treniranja naglim naskocima, poskocima i drugim sličnim eksplozivnim akcijama. Osim primarne funkcija tetiva da spaja mišić za kost, druga važna funkcija tetiva jest da prenosi silu iz mišića na kost zgloba i tako direktno utječe na pokret zgloba.

Tetive kao i ligamenti sadrže elastičnu energiju što je jako bitno kod prijenosa sila mišića na podlogu unatoč sili gravitacije. Jača tetiva ima veću sposobnost akumuliranja elastične energije. Ligamenti i tetive su trenažni dijelovi lokomotornog aparata, stoga napominjem da se treningom može utjecati na njihov razvoj.

Dobro pripremljeni zglobni aparat doprinosi manjem broj ozljeda i smanjuje mogućnost ozljeđivanja na minimum.

Postavi i ti pitanje našem fitness stručnjaku Branimiru Vajdi!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.