Fitness 02. siječnja 2014.

Koju aktivnost odabrati?

Zena-Uspr22
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina novogodišnjih odluka odnosi se na težnju za zdravijim načinom života i dolaskom u formu, a to uključuje i tjelesnu aktivnost. Koju aktivnost odabrati i kako održati motivaciju za vježbanjem tijekom cijele godine savjetuju ti fitness trener Branimir Vajda i kineziologinja Ana-Marija Jagodić Rukavina

Najvažnije je započeti

Fitness trener Branimir Vajda kaže kako za fizički zdravu osobu ne postoji neka aktivnost koja može biti kontraproduktivna, ali navodi kako svaku aktivnost osoba treba prilagoditi svojoj kondiciji, dobi i zdravstvenom stanju. Zdrava osoba, pod pretpostavkom da ne osjeća nikakvu bol u leđima i ekstremitetima tijekom svakodnevnih uobičajenih aktivnosti, može izvoditi bilo koju fizičku aktivnost. Najvažnije je da u njoj uživa i da se nakon nje dobro osjeća. Trener naglašava kako je jako važno napraviti testove za procjenu različitih funkcionalnih sposobnosti kako bi se program vježbanja mogao individualizirati.

Što se tiče održavanja motivacije za vježbanje tijekom cijele godine Vajda kaže kako je najvažnije započeti s aktivnošću: ''Kvalitetnu fizičku aktivnost koja se pravilno izvodi, tijelo i mozak sami prepoznaju i pamte te je i traže. Ako ne stalno u istom obliku, onda u obliku neke druge fizičke aktivnosti. Važno je pronaći aktivnost koja odgovara tijelu i da se nakon te aktivnosti osjećaš ugodno. Važno je donijeti osobnu odluku o promjeni načina života i prehrane te si zadati realan period i postaviti si ciljeve.''

Aktivnost prilagodi dnevnom ritmu

Trener Vajda kaže kako idealan test kojim možeš doznati koja aktivnost je za tebe i koje vježbe da radiš, ne postoji. Kada želiš nešto promijeniti to ne ovisi samo o tvojoj motivaciji, nego i o tvom dnevnom ritmu i koliko si se psihički potrošila prije fizičke aktivnosti. Zbog toga je dobro da biraš aktivnosti koje se mogu prilagoditi tvom dnevnom ritmu.

''Prije odabira tjelesne aktivnosti trebala bi napraviti antropometrijska mjerenja koja daju konkretne brojčane vrijednosti o tvojoj slici tijela i obliku, a napredak se može jednostavno pratiti u centimetrima. Bilo bi dobro da prvo napraviš test za kralježnicu na aparatu Huber kako bi doznala u kojem je stanju tvoja muskulatura te postoji li kakav mišićni disbalans. Nakon toga treba odrediti vježbe koje bi trebala raditi u cilju postizanja simetrale tijela. Nakon toga preporučujem napraviti test za procjenu aerobnih sposobnosti te test srca i disanja'', objašnjava Vajda.

Osjećaj neugode u teretani

Mnogo naših čitatelja javlja nam se s problemom osjećaja neugode prilikom vježbanja u teretani među drugim ljudima pa smo za savjet pitali stručnjake. ''Radim s ljudima koji trebaju puno više vremena da potroše nagomilanu energiju, a klasificiraju se kao pretili i moram reći da je riječ neugodnost samo opravdanje za neaktivnost i promjene u prehrani'', rekao je trener Vajda.

Magistra kineziologije i inovatorica Body tehnike Ana-Marija Jagodić Rukavina objasnila je zašto teretana nije najbolji izbor za osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu masu: ''Osobama koje imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom, ne bih preporučila teretanu gdje su izloženi neugodnim pogledima ostalih vježbača zbog kojih se mogu osjećati još gore. Preporučila bih im malu grupu za vježbanje u kojoj će biti osobe sa sličnim problemima i koji će se međusobno stimulirati.''

Kineziologinja naglašava kako je prvi korak osvještavanje tijela i razvijanje ljubavi prema sebi, a tek onda sve ostalo. Prvi cilj bi trebao biti da se osoba bolje osjeća, a ne da se odmah na početku orijentira na gubitak kilograma i centimetra, jer to dolazi tek kasnije.

Savjeti za vježbanje:

  • odaberi bicikl ili role
  • puno hodaj
  • nabavi odjeću za vježbanje koja prati liniju tijela, ističe prednosti i prekriva nedostatke
  • izvodi vježbe koje popravljaju stav tijela (ako se pravilno držimo, izgledamo vitkije i automatski imamo veće samopouzdanje)
  • ples i glazba troše kalorije, a možeš plesati i kod kuće

Kako vježbati u teretani doznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.