Fitness 02. prosinca 2014.

6 savjeta za jutarnje trčanje

Trc-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom dana rijetko nalaziš vremena za vježbanje? Uđeš u dnevni ritam i iz njega ne izlaziš do navečer. Bilo bi dobro kada bi vježbanje prebacila na rano jutro. Poslušaj ovih 6 korisnih savjeta i nauči kako da se organiziraš i prilagodiš bioritam tako da uvrstiš vježbanje na sam početak dana

Pripremi sve dan ranije

Svakog popodneva ili večeri, kada dođeš kući s posla ili škole, pripremi opremu u kojoj ćeš sutra vježbati ili trčati. U sedam ujutro možda nećeš imati volje tražiti odgovarajuću odjeću i obuću. Ako se i prihvatiš tog posla ujutro, on će ti oduzeti dosta vremena i možda te obeshrabriti od odlaska u teretanu. U sklopu pripreme, sastavi vodič kroz vježbe ili rutu trčanja koje želiš odraditi i spremi ga u torbu s opremom.

Izbjegavaj alkohol

Čaša vina za vrijeme večere može biti fantastična, ali već malo više večernjeg alkohola moglo bi ti uzrokovati jutarnju tromost. Najbolje je da večer prije vježbanja ne piješ ništa. Ako ipak uzmeš poneki gutljaj, pobrini se da popiješ dovoljno vode prije spavanja, kako ne bi dehidrirala prilikom vježbanja ili trčanja.

Idi rano spavati

Kada se počneš rano dizati, ranije ćeš i ići spavati. Međutim, u početku će ti možda trebati veća doza volje i discipline da se prisiliš na raniji odlazak na počinak. Predlažemo ti da potražiš neke biljne čajeve ili dodatke prehrani koji bi ti pomogli da ranije zaspiš. Među njima su kamilica, pasiflora i valerijana.

Ustani uz pomoć trika

Ostavi budilicu na drugom kraju sobe. Tako je nećeš moći jednim pokretom ruke utišati da bi odspavala još četvrt sata. A kad si se već ustala da je ugasiš, možeš se odmah i umiti, odjenuti i krenuti na vježbanje. Ako te hodanje do jedne budilice neće dovoljno razbuditi, namjesti dvije na dva odvojena mjesta.

Lagano doručkuj

Ako pojedeš cjelovit i obilan doručak ujutro prije vježbanja, može te uhvatiti mučnina ili pospanost. Zato pokušaj pojesti nešto lagano kao što je nemasni jogurt sa zobenom kašom ili energetsku pločicu i bananu. Nakon vježbanja posegni za obilnijim drugim dijelom doručka.

Motiviraj se društvom

Nakon dva mjeseca vježbanja većina se umori od teretane i 'zaboravi' otići u teretanu. Pa kako onda održati motivaciju? Možeš trčati sama ujutro, ili se sprijatelji s drugim vježbačima ili upiši trening s prijateljicom, po mogućnosti s nekom koja voli vježbati više od tebe.  Ona će ti pomoći da se držiš zdrave rutine.

Komentar stručnjaka

''Idealno vrijeme za trening je prije podne jer tada tijelo nakuplja energiju za nadolazeće dnevne napore. Najveće poboljšanje aerobnog kapaciteta moguće je postići aerobnim vježbama u jutarnjim satima, dok je tijelo odmorno. Stoga svi vrhunski sportaši trče ujutro. Tempo takvog treninga treba biti ugodan i cijelo vrijeme bi trebao biti prisutan osjećaj kao da je u cijelom tijelu poboljšana cirkulacija krvi. Nakon treninga, najbolji test za njegovu uspješnost jest površinska temperatura tijela. Stavljajući dlan na kožu možemo provjeriti jesmo li uspjeli prokrviti sve dijelove tijela'', objasnio je Branimir Vajda, trener i voditelj Fitness kuće Collum.

Doznaj na koje zglobove trebaš pripaziti dok trčiš.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.