Fitness 05. travnja 2016.

Joga prema dobi, koja je za tebe?

Luk
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jutarnja rutina koja započinje jogom mnogo je više od tjelovježbe za održavanje forme, baš kao što je i rutina ispijanja kave mnogo više od pukog kofeina za razbuđivanje. Nikad nije kasno za prakticiranje joge – otvori oči i otkrij koje su asane najbolje za tvoju dob!

Svaki dan na tisuće žena otvara svoje prostirke i uživa u prakticiranju joge. U joga studijima i školama više od 80 posto polaznika je ženskog roda, dok je joga industrija (odjeća, obuća i razni gadgeti) kreirana gotovo isključivo prema potrebama pripadnica ''nježnijeg'' spola. Kakav utjecaj joga ima na ženu u svakoj životnoj dobi, otkriva Sandra Đidara Bianco, dugogodišnja učiteljica joge i osnivač GaiaYoga škole.

Prakticiranje joge donosi ravnotežu za žene

Zbog čega je joga toliko rasprostranjena među ženama i koje su to dobrobiti koje čine da su se joga polaznice udeseterostručile u posljednjem desetljeću? Odgovor treba potražiti u samoj prirodi ženskog bića. Da smo kompleksne, složene i da nam je ponekad i nama samima teško razumjeti se – zna se. No često se zaboravlja da smo čvrsto povezane s prirodom i njenim mijenama, konstantno prolazimo cikluse u toku dana, mjeseca, godina...zbog toga nam prakticiranje joge može donijeti ravnotežu koja nije uvijek lako održiva, upravo zbog naše prirodne konstitucije: od nas očekujemo i očekuje se da smo uvijek stabilne, razumne i dostupne, a po svojoj prirodi to nismo!

Joga nije samo izvođenje perec-položaja; ona se tradicionalno izražava kroz 8 različitih puteva (načina): objedinjuje smjernice ponašanja prema sebi i prema drugima (yame i niyame), vježbanje (asane), disanje (pranayama), kontemplaciju (pratyahara), vidove meditacije (dharana i dhiyana) te, ukoliko smo dosljedno izvodili prethodnih 7 – dostizanje ujedinjenja sa samim sobom i s onime što nas okružuje (samadhi).

Dinamična joga. smirujuća joga, joga za hormone, koja je za mene?

Svaki od tih puteva ima različite vidove prakticiranja, posebice vježbanje asana: dinamična joga, smirujuća joga, joga za hormone, joga za trudnice, joga za stariju dob. Stoga je upravo zbog svoje raznolikosti tako lako prilagodljiva potrebama žena.

''Joga posjeduje važne elemente za sve faze života žene'', kaže L. Brizendine, neuropsihijatrica na sveučilištu ''University of California'' u San Franciscu i liječnica na hormonalnoj klinici. Za vrijeme radikalnih hormonalnih promjena joga uvelike može pomoći u održavanju ravnoteže i zdravlja te je upravo tada i najpotrebnija. Kemijske promjene u ženskom tijelu ponekad mogu izazvati potpuni kaos u ponašanju, a istraživanja pokazuju da praksa poput joge otpušta u krvotok kemijske supstance koje donose opuštanje, zadovoljstvo i ravnotežu'.

Predano prakticiranje joge podržava žene na psihološkom, emocionalnom i duhovnom planu, no praksu je potrebno prilagoditi našim dubokim potrebama. Drugim riječima - životnoj (biološkoj) fazi i trenutnom stanju u kojem se nalazimo, odnosno kako se osjećamo tog dana. Upravo će nam joga najbolje pomoći da osvijestimo svoje tijelo i njegove potrebe. Naučiti promatrati što se događa u našem životu, u našem tijelu, u našim emocijama i umu ključ je koji će nam omogućiti dostići ono najbolje što nam joga može dati tijekom čitavog života.

Bez obzira na tvoju dob, nikada nije prerano ili prekasno širom otvoriti oči i prepoznati zdravu naviku koja nam može podići kvalitetu života!

Joga kroz dobi

Ženska praksa joge se kroz (biološke) godine konstantno mijenja: od puberteta nadalje svaki vid joge nam uvelike može pomoći kod svih onih neugodnih posljedica PMS-a: emocionalnih lavina i nestabilnosti, nemogućnost fokusiranja, razdražljivosti.

Mlade žene više će uživati u dinamičnim stilovima

Kad smo mlade i pune energije, dinamični stilovi kao ashtanga i vinyasa joga predstavljaju privlačan izazov i našem fizičkom tijelu i našem nemirnom umu, stoga se vrlo često zaljubljujemo u te stilove u mlađoj životnoj dobi. Intenzivno znojenje pomoći će očistiti tijelo od toksina i tako pomoći i hormonalnom balansu, posljedicama stresa i neuravnoteženom načinu života.

U srednjoj dobi yin yoga je pravi izbor

U srednjoj životnoj dobi, kada je najčešće manjak energije ili stres faktor koji daje najsnažniji pečat našem načinu života, tražimo stilove koji će nam pomoći pronaći unutrašnji mir, bez dodatnog napora koji ponekad može biti prisutan kada nam složeni i napredni položaji predstavljaju prevelik fizički izazov. Tada će mirniji stilovi poput restorativne ili yin joge biti pravi izbor, kao i pranayama i meditacija.

U vrijeme velikih hormonalnih promjena kao što je menopauza, PMS, trudnoća... određene joga asane imat će blagotvoran utjecaj na kemijske reakcije unutar tijela i uvelike će pomoći svakoj ženi ponovo pronaći ravnotežu. Isto tako, joga se sve češće koristi i kao pomoć kod prirodnog liječenja neplodnosti.

Kraljevska dob - vježbe disanja i meditacija

U starijoj životnoj dobi asane koristimo kako bismo zadržale elastičnost i gipkost tijela, no svakodnevna praksa temelji se na vježbama disanja (pranayama) i meditaciji. Ova životna dob naziva se i kraljevska – ''obavile'' smo sve naše društvene dužnosti (posao, karijera, obitelj, djeca...) te smo konačno kraljice nas samih i svojeg vremena, koje možemo posvetiti onome što je sada najvažnije: mi same!

Asane:

  • Virabhadrasana: Položaj ratnik 1 dobio je ime po ponosnom ratniku Virabhadri, glasniku boga Shive opisanog u mitologiji kao biće prekriveno tigrovom kožom, s tisuću glava, očiju i nogu. Ovaj snažan položaj daje nam snagu, jača ravnotežu, koordinaciju i okretnost. Potiče koncentraciju i otvara našu ranjivu stranu koju obično štitimo. Istovremeno nas povezuje na zemljom i nebom.
  • Utthita Trikonasana: Trokut je jedna od najvažnijih stajaćih poza u gotovo svim stilovima yoge. Razvija snagu, gipkost i izdržljivost. Pomaže nam otkloniti napetost i stres te pronaći unutarnju ravnotežu i mir. Pomaže kod bolnih križa, posebno u trudnoći. Simbolično, trokut predstavlja božansko trojstvo: Vishnu – Brahma – Shiva.
  • Navasana: Položaj broda položaj je koji razvija ravnotežu te snaži trbušne mišiće i psoase. Ravnoteža se pronalazi fokusirajući se na tri točke: obje sjedne kosti i trticu.
  • Baddha Konasana: Položaj postolara dobio je ime po tipičnoj sjedećoj poziciji indijskih postolara. Ova asana prirodno otvara prepone i kukove te intenzivno isteže unutrašnju stranu bedara. Čitavu zdjelicu čini elastičnijom. Direktno djeluje na prvu čakru i pomaže otkloniti strahove vezane uz preživljavanje.
  • Parivartta Jatharasana: Ovaj položaj opušta sve napetosti u donjem dijelu leđa te masira unutrašnje organe. Donosi novu energiju i vitalnost u kralježnicu i stimulira energiju vatre u želucu, što pozitivno utječe na probavu.
  • Dhanurasana: Položaj luka izgleda kao strijelčev luk: torzo i noge predstavljaju drveni dio, dok ruke predstavljaju strunu. Ova asana isteže čitav prednji dio tijela, zglobove, bedra, prepone, trbuh, prsni koš i grlo. Pomaže kod prehlada i začepljenja dišnih puteva te poboljšava držanje.
  • Ardha Chandrasana: Položaj polumjeseca otvara kukove, poboljšava koordinaciju i ravnotežu, a na emotivnom planu povećava samopouzdanje I otpušta stres. U joga mitologiji mjesec ima široko simbolično značenje: u Hatha yogi (ha-tha) sunce i mjesec predstavljaju dvije vrste energije unutar ljudskog tijela: yin i yang, ida i pingala, muški i ženski princip.
  • Viparita Karani: Polu-stoj na ramenima je jedna od najbenefitnijih asana za žene. Poznata je kao ''kraljica svih asana'': u tradicionalnim tekstovima poput Hatha Yoga Pradipike navodi se da preokreće tok Amrite (nektara besmrtnosti). Nadalje, kaže da se nakon 6 mjeseci prakticiranja ove pozicije zaustavlja proces starenja – nestaju bore i sijede vlasi, a moderni se jogiji slažu i tvrde da može izliječiti bilo koju bolest i udaljiti smrt. Kao i u ostalim inverzijama, preokreće se tok energije, krvi i ostalih tjelesnih tekućina, što blagotvorno djeluje na čitav organizam.
  • Halasana: Položaj poluga otklanja bol u leđima i poboljšava kvalitetu sna. Ima umirujući učinak na živčani sustav te stimulira štitnjaču i unutrašnje organe, posebice ženske.

Vježbe je pripremila Sandra Đidara Bianco, dugogodišnja učiteljica joge i osnivač GaiaYoga škole i shale.

( Sve foto: Žarko Bašić/PIXSELL)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.