Fitness Vježbe za mršavljenje 30. travnja 2016.

Joga za sve žene bez obzira na dob

Joga-Žene_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znamo kako bi joga trebala biti opuštajući i meditivan oblik vježbanja, stoga je važno kakav je prostor u kojem se vježba joga. Da bi u svom domu stvorila opuštajuću i mirnu atmosferu, možeš smanjiti intenzitet umjetne rasvjete, upaliti par svjećica, mirisnih štapića ili ako imaš aroma-lampu staviti eterično ulje koje ti odgovara. To su sitnice koje će ti omogućiti da i u vlastitome domu imaš svoju malu oazu mira i prostora koji koristiš za sebe

Već smo naše čitateljice upoznali s online tečajem joge, a ovaj puta smo odlučili instruktorice Padma Yoga centra pitati koja vrsta joge je najbolja za žene u određenim dobnim skupinama. Znanstvena istraživanja nedvojbeno ukazuju da se među najizrazitija djelovanja joge, ubrajaju djelovanja na kralježnicu, cirkulaciju, kardio-vaskularni sustav (posebno krvni pritisak), hormonalnu ravnotežu no isto tako i na ''manje važne'' aspekte zdravlja i tijela, poput mršavljenja, zdravog tena i sl.

Vježbe joge za mlađe i starije žene

Za mlađe žene reproduktivne dobi od velike su dobrobiti dinamički stilovi joge, koji jačaju muskulaturu i pomažu održavanju fleksibilnosti i snage koji se sa starenjem prirodno i ''normalno'' počinju smanjivati. Joga nam pomaže da se biološka i kronološka dob ujednače ili čak da se tijelo počinje osjećati mlađe nego što zaista je. Naime joga vježbe rezultiraju nizom pozitivnih učinaka na cirkulaciju i rad srca, a to je najbolja prevencija visokog i niskog tlaka, koji su jedni od najvećih problema u starosti. “Mladost se mjeri elastičnošću kralježnice“ stara je, ali istinita izreka. Iako su na vrh crne ljestvice uzroka smrti kardiovaskularne bolesti, neslavni primat među najčešćim razlozima posjeta liječniku drže ortopedski problemi.

Kod žena srednje i starije dobi  najčešće zbog hormonalnih promjena koje se događaju dolazi do slabljenja koštanog sustava u obliku osteopenije i/ili osteoporoze. Najčešće su to različite tegobe bolnih leđa, vrata i kralježnice općenito. Jogom vrlo brzo postižeš elastičnost kralježnice, jačaš posturalne mišiće, rasterećuješ i opuštaš napetu muskulaturu te postižeš optimalnu cirkulaciju u predjelu vertebralnog stupa.

Sve o online tečaju joge možeš saznati na stranici Padma Yoga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.