Fitness 06. rujna 2016.

Iznenađujući rezultati: Koliko kalorija troši stajanje, a koliko sjedenje?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako koristiš stajaći radni stol s ciljem da trošiš više kalorija, rezultati novog istraživanja bi te mogli razočarati. Znanstvenici su mjerili potrošnju kalorija prilikom stajanja i sjedenja u vremenu od 15 minuta i otkrili kako stajanje prosječno troši samo dvije kalorije više od sjedenja.

Ni sa šetnjom nije puno bolje

Za svakih sat vremena provedenih na nogama prosječno se troši 8 do 10 kalorija više od vremena provedenog sjedeći, stoga se može reći kako stajaći radni stolovi nisu ništa bolji za tvoju liniju od sjedenja u udobnoj radnoj stolici. Iako nam se čini da stajanje aktivira nekoliko grupa mišića na nogama, ovo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Pittsburgh-u pokazalo je kako stajanje ipak nije dovoljno jak stimulans za neku veću potrošnju energije. Usporedbe radi, znanstvenici su također mjerili potrošnju kalorija tijekom hodanja. Rezultati su pokazali kako se u šetnji u trajanju od 15 minuta potroši oko 56 kalorija, dok se sjedenjem potroši oko 20.

Ipak se isplati stajati

U konačnici možemo reći da unatoč tome što nema veliku energetsku potrošnju, stajanje se ipak isplati. Primjerice, promijenimo li položaj svakih 30 minuta do sat vremena iz sjedećeg u stajaći, naša će kralježnica profitirati. Također, određena su ranija istraživanja pokazala kako aktivacija mišića u nogama može povoljno djelovati na regulaciju glukoze u krvi. Tijekom osmosatnog radnog vremena idealno bi bilo često mijenjati položaj iz sjedećeg u stajaći, prošetati oko zgrade ili napraviti seriju vježbi.

Što previše sjedenja čini tijelu, pogledaj video.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.