Fitness 20. studenoga 2010.

Medicinski fitness za zdrava leđa

Maja1.Pg
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog sjedilačkog načina života ili ranije ozljede imaš problema s kralježnicom i patiš od bolova u leđima i vratu? Jedan čitatelj ili čitateljica ima priliku osvojiti rehabilitaciju kralježnice u centru za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness Abargo Rehab

Ispuni prijavnicu i prijavi se za fizioterapiju i rehabilitaciju u centru Abargo Rehab. Prijaviti se možeš do srijede 24.11., a ako uđeš u uži krug kandidata pozvat će te na razgovor već u petak 26.11.

Što je medicinski fitness?

Medicinski fitness je kombinacija sportskog treninga i fizioterapije, a voditelj i prvostupnik fizioterapije Ivan Golubiček proveo nas je kroz centar i objasnio zašto sve više osoba pati od bolova u lumbalnom dijelu leđa, te otkrio koje su najčešće pogreške kojima nanosimo štetu našem lokomotornom sustavu.

'U Abargu prakticiramo individualan pristup svakom pacijentu. Orijentiramo se na osobe koje se zbog ranije ozljede nemaju mogućnosti baviti fitnessom jer ih na mjestu ranije ozljede boli, a u velikoj grupi vježbača program vježbanja nije prilagođen njihovom stanju ili nemaju stručnu osobu koja bi im pokazala kako vježbati'.

Debljina uzrokuje probleme s kralježnicom

'Prekomjerna tjelesna težina  je također često povezana s bolovima u leđima, kukovima i koljenima. Nekoliko kilograma viška može opteretiti lokomotorni sustav i uzrokovati bolove i tegobe', objašnjava Ivan Golubiček koji je službeni fizioterapeut veslačke reprezentacije Hrvatske, a i sam se kako kaže veslanjem počeo baviti s 12 godina kada je zbog viška kilograma počeo redovito trenirati.

Vježbanje sa sportašima

Ivan smatra kako je najveća greška koja uzrokuje probleme s kralježnicom upravo sjedilački način života. Ljudi se više ne kreću, na poslu sjede, do posla idu autom, a naš lokomotorni sustav je predviđen za hodanje. Također, djeca se više ne igraju vani, ne penju po drveću, već sve više vremena provode ispred računala na društvenim mrežama i igricama, a rezultat je loše držanje i prekomjerna tjelesna težina.

'Naši pacijenti su različite dobi, najmlađi ima 4 godine, a najstariji 87 godina. Prvo napravimo mjerenje i određene testove da bi postavili dijagnozu stanja i dali daljnju terapiju i vježbe. Radi se individualno, jedan fizioterapeut radi s jednim pacijentom dok vježba i upozorava ga na greške'.

'Također, naši klijenti su mnogi profesionalni sportaši, poput veslača hrvatske veslačke reprezentacije koju pripremamo za natjecanja ili sportaše pripremamo za određeni operativni zahvat tako što im maksimalno jačamo muskulaturu prije operacije', objašnjava Ivan.

Pet savjeta za zdrava leđa

 1. Izbjegavaj nošenje visokih peta, a ako ih nosiš nosi ih umjereno i presvuci cipele nakon nekoliko sati
 2. Redovito se bavi tjelesnom aktivnošću
 3. Svaki sat vremena uzmi pauzu na poslu, prošeći se uredom ili se rastegni na stolici, te često mijenjaj položaj tijela na stolici dok sjediš
 4. Pazi na prehranu, svaki kilogram viška je opterećenje na tvoju kralježnicu
 5. Nemoj isprobavati savjete nestručnih osoba na internetu, već uvijek potraži savjet stručnjaka

Kome se preporučuje?

U centru za fizioterapiju, rehabilitaciju i medicinski fitness Abargo Rehab riješavaju:

 • probleme lokomotornog sustava
 • upale i kronična stanja lokomotornog sustava
 • stanja nakon fraktura
 • reumatološka oboljenja
 • ozljede i bolna stanja vratne i lumbalne kralježnice
 • rade postoperativnu rehabilitaciju
 • preveniraju nastanak osteoporoze i smanjuju simptome već nastale osteoporoze
 • pripremaju za operacije sve koji iz bilo kojeg razloga moraju na operativni zahvat

Kontakt: Abargo Rehab, Jarušćica 9e tel: 01/ 6560 514

Više info: www.abargo.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.