Fitness Kako izgubiti 10 kilograma do ljeta? 14. lipnja 2019.

Program za mršavljenje koji mogu vježbati i osobe s ozljedama

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ivana Zrno, fizioterapeutkinja otkriva kako fitness program Born2Flow osim što tijelo dovodi u savršenu formu, sanira i ozljede lokomotornog sustava.

Fizioterapija je puno više od same rehabilitacije. Trebala bi biti dostupna svima. Kao fizioterapeutkinja dugo sam se bavila posljedicama, a ne prevencijom, ali sada mi se čini da me moje fizioterapeutsko putovanje vodi baš tamo gdje trebam biti. Djelovati treba sada, a ne poslije kada je bol već prisutna.

Born2Flow je neurološki koncipiran program koji može služiti i kao terapeutski

Naglasak je na kontralateralnim obrascima, suprotna ruka – suprotna noga, bilo stojeći, ležeći ili četveronoške. Puno je vježbi poput puzanja, vojničkog šuljanja, balansa i sl, ljuljanja naprijed - nazad, lijevo - desno, rolanja po podu, spiralnih pokreta i rotacija. Drugim riječima, velik dio programa zasnovan je na razvojnoj kineziologiji djeteta koja kroz ovakve obrasce kretanja povezuje desnu i lijevu hemisferu mozga, poboljšava neuromuskularnu komunikaciju, povezuje vestibularni, vizualni i proprioceptivni sustav u jedno, poboljšava posturu i stabilnost trupa, koordinaciju i još mnogo mnogo toga u što se jedino sami možete uvjeriti.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Na inicijalnom testiranju kandidata napravila sam sa svakim od njih fizioterapeutsku procjenu što mi je dalo uvid o prijašnjim ozljedama, operacijama, trenutnim tegobama i bolovima i najvažnije ciljevima koje sada zajedno ostvarujemo. Neki kandidati imali su operacije, prometne nezgode, probleme s lumbalnim dijelom i sl. i svaki taj dio na neki ih način ograničava.

Ponekad je to samo strah, ponekad bol, ali zato i jesam tu da im pokažem kako se najzdravije i najbezbolnije kretati uz individualne prilagodbe određenih vježbi, korekcije, tretman i sl. Kroz fizioterapeutski proces koji prolaze cilj mi je da da im pomognem osvijestiti sve što nije dobro, da im ukažem na male stvari koje čine veliku razliku.

Josipu je konačno noga kao prije operacije

Josip je primjerice imao operaciju nakon frakture gležnja i rupture deltoidnog ligamenta i od toga je prošlo dvije godine. Iako je prošao rehabilitaciju zaostale su tegobe u stopalu poput utrnulosti, nestabilnosti i nesigurnosti stajanja na toj nozi i ono najgore bol kao svakodnevni podsjetnik da ima problem koji treba riješiti. Sve to tijelo nekako kompenzira, ali to nije puna kvaliteta pokreta i funkcionalnost kakvu želimo. Napravili smo nekoliko tretmana fizioterapije te uz Born2Flow program koje Josip svakodnevno provodi kod kuće i s nama u Hard Body Premium gymu, jako smo zadovoljni s rezultatom.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

"Fizička aktivnost mi je bila na minimumu i jednostavno je tijelo osjetilo da treba bilo kakvu promjenu", govori Josip i nastavlja: "Ponukan time sam se i prijavio za program. Bio sam svjestan da me samo grupa i nadmetanje može pokrenuti. Nisam znao što očekivati, ali sam jasno primao signale od organizma da ovako više ne ide. Kronično sam bio bez energije, trom, spor, a desno stopalo mi je unazad skoro godinu dana, gotovo pa svakodnevno utrnulo. Naime, u 10. mjesecu 2017. godine, zadobio sam prijelom fibularnog maleola te deltoidnog ligamenta desne noge. Tijekom i neposredno nakon rehabilitacije bilo je više manje dobro. No, kako je vrijeme sve više odmicalo, unatoč naputku da kontinuirano vježbam i razgibavam nogu to nisam radio i naravno da se stopalo ponašalo sve gore i gore, do te mjere da je svaki, ali baš svaki korak bio bolan. Već nakon tri tjedna vježbanja programa Born2Flaw noga mi je kao i prije prijeloma. Žao mi je što nisam počeo vježbati prije i zahvaljujem svima koji sudjeluju u ovom super projektu jer se iskreno trude da nas pokrenu."

Magdaleni je Born2Flow pomogao da sanira ozljedu ramena

Magdalena se bavi Pole danceom i ima problem s ramenom, koji nije zabrinjavajući u ovom trenutku, ali s obzirom na težinu i zahtjevnost same aktivnosti kojim se bavi morala je proći dodatnu edukaciju i trening. Pokazala sam joj kako da zna što njenom tijelu treba te kako spriječiti daljnje ozljede. Radili smo vježbe za stabilnost ramenog obruča jer to je ono što joj treba za sigurnu i kontroliranu mobilnost. Njena povijest bavljenja gimnastikom i hipermobilnost koju prirodno ima odlične su, međutim da bi tijelo bilo maksimalno funkcionalno treba imati i snagu mišića stabilizatora koji će kontrolirati cijeli pokret. Ključ kvalitetnog vježbanje je pronaći balans između stabilnosti i mobilnosti. Magdalena sada radi svoj mali individualni kineziterapijski trening prije nego krene na vježbe sa šipkom kako bi spriječila potencijalne ozljede.

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

 

"Teretana, trčanje i općenito razni kućni treninzi nisu mi posebno atraktivni. Htjela sam upisati nešto gdje ću naučiti novu vještinu, a da mi pri tom bude zabavno, raznoliko i učinkovito, a ne monotono i rutinski. Kod Pole dancea me najviše privuklo to što nije tipični ples, nego su ukomponirani razni gimnastički elementi i akrobacije, ima jako puno mogućnosti, varijacija i improvizacija s kojima nikada ne može biti dosadno, zahtijeva ogromnu snagu i fleksibilnost, mobilnost, fluidnost pokreta, koordinaciju. Zbog velikog opterećenja ramenog pojasa, ponekad me desno rame pecka i zateže, a osjećam i zatezanje u zglobovima šake. Stoga sam se prijavila na Born2Flow izazov kako bi povećala fleksibilnost, a kroz rad s fizioterapeutkinjom naučila sam kako da spriječim ozljede.

Možda te zanima... Naši čitatelji otkrivaju što su postigli nakon 5 tjedana vježbanja bez rekvizita Fitness

Što želim da kandidati nauče?

Cilj mi je da se u ovom procesu treninga i terapije osamostale i da znaju prepoznati sve što njihovom tijelu treba kako bi bilo funkcionalno, mobilno i zdravo. Na kraju izazova važno je da osjete razliku između onoga što su mogli prije i što mogu sada. To će biti najkonkretnija evaluacija svega što su prošli. Njihova tijela već su sada nakon nekoliko tjedana puno mobilnija, funkcionalnija, njihov pokret ekonomičniji. I to je prava kineziterapija na djelu-liječenje pokretom!

 | Author: Igor Šoban/PIXSELL Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Budući  da nismo samo škola za skidanje kilograma, ono što smo mjerili na početku i što će se mjeriti na kraju ovog fitness putovanja bit će puno više od mjerenja kilograma i centimetara. Josip, Magdalena, Marina, Dalibor, Nikolina, Željka, Branka i Kristina nisu niti svjesni koliko su već dosada puno napravili, ne samo za sebe već i za druge ljude. Pokrenula se lavina.

Budući da je u ovom procesu od izuzetne važnosti i promjena u svjesnosti te odnos prema hrani, odlučila sam im pokloniti i proizvode vlastitog brenda prehrambenih proizvoda sofine.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.