Fitness 12. veljače 2016.

Evo što sjedenje čini tvojoj stražnjici

Umor_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko god da je dugotrajno sjedenje za računalom dobro za tvoju karijeru, toliko je loše za tvoju stražnjicu. Glavni problem nije taj što bi ti stražnjica mogla postati "spljoštena" od sjedenja, nego što bi se to moglo negativno odraziti na zdravlje leđa i koljena. Kako se oblik i izgled tvoje stražnjice ne bi potpuno upropastili ne moraš dati otkaz na poslu jer srećom postoje i druge metode

Stradavaju leđa i koljena

  • Glavni problem nije taj što ti je stražnjica "spljoštena" od sjedenja, nego što uopće ne upotrebljavaš mišiće gluteusa. Budući da mišići stražnjice utječu na kretanje kukova, rotaciju zdjelice i stabilnost prsa, proizlazi da sve što je loše za stražnjicu, loše je i za cijelo tijelo.
  • Neaktivan gluteus loše utječe na držanje tijela i čest je uzrok boli u leđima. Devedeset posto osoba krivo sjedi što uzrokuje pritisak u donjem dijelu leđa. Iz akutne to može prijeći u kroničnu bol. To se neće dogoditi odmah, ali nakon pet godina takvog sjedenja velika je vjerojatnost da hoće.
  • Ako gluteusi i kukovi ne rade kako bi trebali bol se može pojaviti u koljenima i gležnjevima. Kada se gluteus ne upotrebljava redovito, može doći do atrofije pa se težište premješta na slabije dijelove tijela.
  • Previše sjedenja tijekom godina može čak i promijeniti oblik tvoje stražnjice. Fizioterapeut Dan Giordano objasnio je da je to vidio kod osoba koje su s aktivnih poslova prešle na one koje podrazumijevaju puno sjedenja.

Kako podići stražnjicu u 4 tjedna?

Pravilno sjedenje

  • Stolac treba imati čvrst naslon i kotačiće kako bi se noge mogle pomicati što je važno za cirkulaciju.
  • Stolac treba biti podesiv kako bi noge bile pod kutem od devedeset stupnjeva te treba imati pojačanje na dijelu gdje se naslanja lumbalni dio kralježnice.
  • Stol treba biti odgovarajuće visine što znači da se laktovi budu pod kutem od 90 stupnjeva.
  • Ekran treba biti u razini očiju ili malo ispod. Kod prijenosnog računala ekran je ispod razine očiju pa je vrat pognut što s vremenom uzrokuje bol u vratu. 

Dobra vijest je da ako aktiviraš svoj gluteus nakon posla ništa od navedenog ti se ne bi trebalo dogoditi, zato razmotri vježbe za stražnjicu po preporuci Branimira Vajde, našeg fitness trenera. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.