Fitness 08. svibnja 2012.

Do-In masaža trbuha opušta duh i tijelo

Sanja_1
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako imaš problema s perifernom cirkulacijom, reproduktivnim sustavom, probavom ili ti je jednostavno potrebno umirenje rješenje se krije u Do-In masaži trbuha - Ampuku. Sanja Novko, shiatsu praktičarka iz Makronove objasnila je kako i ti možeš izvesti ovu jednostavnu vježbu te time doprinijeti opuštanju i zdravlju cijelog tijela

Upoznaj Do-In osnove

Do-In je umijeće orijentalne samomasaže i istezanja u svrhu poboljšanja fizičke kondicije, postizanja emocionalnog i mentalnog mira, povećanja vitalnosti organizma, relaksacije i eliminacije stresa. Razvio se iz pradavnog istočnjačkog sustava koji je obuhvaćao tjelovježbu, prehranu, meditaciju i masažu, a Do-In je zapadu ponovno predstavio Michio Kushi, učitelj makrobiotičkog pristupa življenju.

Do-In je srodan shiatsu metodi, vještini rada na tijelu kojom se također teži uspostavljanju protoka chi-ja (životne energije). Raditi Do-In je poput pružanja shiatsu tretmana samom sebi zato što počivaju na istim principima (yinu i yangu i pet elemenata transformacije) te se u vježbanju koriste isti elementi (istezanja, rotacije, pritisci, tehnike disanja, meditacija).

Sanja Novko,  učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, pokazala je kako izgleda Do-In masaža trbuha te je objasnila prednosti ove masaže za tvoje tijelo.

Buđenje energije

'Do-In vježbe su osmišljene kako bi prilagođavale tijekove energija u tijelu te uspostavljale aktivne odnose ili miran sklad s okolišem i samim sobom', objašnjava Sanja Novko koja se Do-Inom bavi već deset godina.

U Do-Inu se to postiže kroz razna istezanja, pokrete tijela u slijedu, kroz tehnike disanja, najrazličitije samomasaže, stimulacije određenih zona ili točaka, kroz tjelesne položaje koje zauzimamo i kroz zvučnu i tihu meditaciju.

'Nije svejedno ni koje je godišnje doba, kakvo je vrijeme ili koje je doba dana, gdje se nalazimo i kako se osjećamo i što nam je u tom trenutku potrebno. Svemu se tome prilagođavaju pristupi i vježbe koje se koriste', dodaje Sanja.

Do-In možeš vježbati u dvorani, kod kuće ili u prirodi, u grupi ili sam. Ne ovisi o rekvizitima, a opet je dovoljno prilagodljiv da i prostirka, stolica u uredu ili komad tkanine mogu biti korisni. Vježbe možeš raditi bilo kada, a pritom ih ne moraš izvoditi u određenom slijedu već odabireš segment koji ti je potreban.  

Ako želiš saznati više o Do-In jutarnjim vježbama klikni ovdje, a primjer Do-In večernjih vježbi potraži ovdje.

U nastavku pročitaj, a u galeriji pogledaj kako se izvodi Do-In masaža abdomena. 

Masaža trbuha

Masaža abdomena ili Hare izvodi se kako bi potaknula rad i tretirala probavni i reproduktivni sustav. Hara je područje trbuha koje označava centar tijela. U ovom dijelu tijela smješten je velik broj organa, pa možeš iz dana u dan, masažom pratiti njihovo stanje.

Masažu abdomena možeš raditi bilo kada tijekom dana - i prije i nakon spavanja. Pripazi prilikom izvođenja pokreta, kako ne bi iritirala to područje te neka prođe barem dva sata nakon obroka.

Masiranje trbuha pomoći će ti kod konstipacije, problema s perifernom cirkulacijom (kada su ruke i noge hladne), reproduktivnim sustavom ili jednostavno kada ti je potrebno umirenje. Kada radiš na Hari imaj na umu kako je jedna ruka uvijek podrška (ruka majka), a druga je radna (ruka dijete). Pritom je svejedno koja je koja, mijenjaju uloge za vrijeme masaže.

Pročitaj kako i ti možeš napraviti masažu trbuha, a  u galeriji pogledaj kako izgleda masaža.

  1. Masaža abdomena počinje glađenjem Hare. Kruži se od tri do 16 puta, pokreti su sporiji i trebaš pratiti brid odnosno rub Hare. Važno je osjećati pokret koji se izvodi u smjeru kazaljke na satu, jer se u tom smjeru kreće i probava (slika 2).
  2. Slijedi pritisak prstima uz brid Hare. Napravi cijeli krug te ponovi između tri i šest puta. Pritisak se radi na izdah (slika 3 i 4).
  3. Ponovno napravi pritisak prstima kao u prethodnoj vježbi, ali ovaj put po sredini Hare. Po središnjoj liniji potiče se rad u gornjem dijelu trbuha, a u donjem se tretiraju probavni i reproduktivni organi. Imaj na umu kako se pupak nikad ne obrađuje, jer je osjetljiv (slika 5).
  4. Uhvati se za sredinu trbuha i onda ljuljaj to područje (slika 6).
  5. Masažu završi ponovno s glađenjem Hare, kao na početku izvođenja vježbe (slika 7).

Rezerviraj svoje mjesto!

Želiš li naučiti više o Do-Inu, Sanja Novko u Makronovi održava popularne radionice, a prva sljedeća je 23. svibnja od 17 do 20 sati. Tema radionice je "Duh i dah", a naučit ćeš o važnosti povezivanja pokreta i daha te zašto se nakon takvog vježbanja osjećaš ispunjeno i stabilno.

Usvojit ćeš niz korisnih savjeta za jutarnje vježbanje te saznati koje je vježbe najbolje raditi pred odlazak na spavanje. Na kraju, Sanja će te podučiti Do In meditaciji.

Informiraj se i rezerviraj svoje mjesto u Makronovi, 01/4847 119 ili na info@makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.