Eko 25. travnja 2019.

Znaš li zašto nikada ne bi trebala u autu ostaviti staklenu bocu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vatrogasci iz Oklahome napravili su test kojim su pokazali da se sunčeva svjetlost 'pojačala' bocom vode na 250 stupnjeva. Preporučuju da bocu s vodom poneseš sa sobom i ne ostavljaš ju u autu.

Amerikanac iz Idaha bio je na pauzi za ručak kada je opazio dim koji je dolazio ispod središnje konzole njegova kamiona. Ostao je iznenađen kada je otkrio da je krivac za dim boca vode.

"Pogledao sam i opazio da su se sunčeve zrake prelomile kroz bocu vode i sjedalo se zapalilo", rekao je Dioni Amuchastegui u videu koji je objavio na Facebook stranici tvrtke.

Pokazao je koliko je opasno ostaviti plastičnu bocu u automobilu na sunčan dan - na sjedištu Dionijevog vozila ostali su tragovi gorenja. Na istu opasnosti upozorili su i vatrogasci iz Oklahoma Midwest City Fire Departmenta, vatrogasne stanice u Oklahomi.

 

Napravili su test kojim su pokazali da se sunčeva svjetlost 'pojačala' bocom vode na 250 stupnjeva. "Sunčeva svjetlost će proći kroz bocu napunjenu tekućinom koja će djelovati kao povećalo. Sunčeve zrake koriste tekućinu i bistar materijal kako bi razvile fokusiranu zraku, koja zasigurno može izazvati požar", rekao je David Richardson iz MCFD-a.

Možda te zanima... 7 savjeta u slučaju požara koji ti mogu spasiti život Eko

Rizik od ovakve katastrofe je nizak, ali vatrogasci preporučuju uzimanje boce s vodom prilikom izlaska iz auta jer je to najbolji način da se spriječi ova vrsta požara u automobilu, piše Men's Health

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.