Eko 18. srpnja 2017.

7 savjeta u slučaju požara koji ti mogu spasiti život

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Požar predstavlja veliku opasnost u kojoj su osim materijalne štete često ugroženi i životi. Ako se nađeš u području zahvaćenom požarom pridržavaj se mjera koje izdaju nadležne institucije za upravljane u kriznim situacijama. Ako primijetiš požar ili osjetiš miris dima u svojoj kući ili zgradi, odmah zovi vatrogasce na broj 193 i pridržavaj se sljedećih uputa.

  • U slučaju požara nazovi broj 193 i saopći točne i precizne podatke o lokaciji na kojoj se nalazi. Ako nemaš telefon ili ne možeš do njega iz bilo kojeg razloga, izađi na prozor ili u hodnik i viči "Požar" s namjerom da probudiš ukućane i susjede te ih tako upozoriš na opasnost.
  • Ako je požarom zahvaćena samo jedna prostorija, zatvori vrata te prostorije i isključi električnu energiju. Na stranicama Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba naći ćeš uputstva kako to možeš učiniti na najsigurniji način.
  • Ako je požar veći napusti stan zajedno s ukućanima.Prilikom evakuacije vrlo je važno da svi ukućani budu u istoj prostoriji. Naročito pazi na djecu koja se zbog straha mogu sakriti. Kada se uvjeriš da su svi ukućani prisutni, kreni prema izlazu. Zatvori sva vrata za sobom, jer će se požar zbog protoka svježeg zraka brže širi.
  • Budi spremna na pojavu gustog dima i velike vrućine, ako imaš vremena obuj cipele s debljim potplatom, obuci kaput i veži krpe ili ručnike prethodno namočene vodom preko usta i nosa.
  • Nikada ne koristi lift za vrijeme požara jer je to put u gotovu sigurnu smrt od gušenja zbog oslobađanja otrovnih para iz dima. 
  • Ako nisi direktno ugrožena požarom, ostani u stanu iza zatvorenih vrata. Natopi ručnike i plahte i stavi ih ispod vrata i ostalih pukotina kako bi spriječila prodiranje dima.
  • Za gašenje požara na električnim instalacijama i aparatima nikada ne koristi vodu jer prijeti opasnost od električnog udara. Požar koji je nastao zbog benzina ili ulja također se ne smije gasiti vodom jer benzin i ulje plutaju na vodi i tako mogu uzrokovati širenje požara.
 

Dalmacijo, uz tebe smo! ❤️#zdravakrava #požar #vatrogascisplit #split #dalmacijauplamenu #24sata

A post shared by Zdrava Krava (@zdrava_krava) on

Pet prirodnih sastojaka koji umiruju opekline od sunca

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.