Eko Miss(ija) bez plastike 06. studenoga 2019.

Znanstvenici pozivaju na zabranu 'beskorisnih' filtera za cigarete

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trilijuni cigaretnih opušaka odbacuju se na zemlju svake godine i oni su najčešće sakupljena vrsta otpada iz cijelog svijeta.

Znanstvenici navode kako filteri na cigaretama ne obavljaju svoju funkciju pa ih treba zabraniti zajedno s plastičnim slamkama, tanjurima i priborom za jelo, prenosi Daily Mail.

Filteri za cigarete napravljeni su od posebne vrste plastike za jednokratnu upotrebu koja se naziva celulozni acetat te nije biorazgradiva.

"Ako ne uspijemo smanjiti bilijune opušaka koji se godišnje odbacuju, potkopavamo naša nastojanja da suzbijemo globalni plastični otpad i propuštamo priliku da pomognemo okončati globalnu epidemiju duhana", rekao je dr. Thomas Novotny sa suradnicima s Državnog sveučilišta San Diego.

Cigareta_Ruke2 Možda te zanima... 10 savjeta što s rukama bez cigarete Zdravlje

"Epidemija duhana i dalje je vodeći uzrok smrti i invaliditeta na globalnoj razini. Baš kao i prijetnja globalnim zagrijavanjem, trajat će sve dok nacije ne provedu inovativne intervencije."

Stručnjaci su filtere nazvali "najsmrtonosnijom prevarom u povijesti ljudske civilizacije".

Filtri su neučinkoviti i stavljaju se na cigarete kako bi uštedjeli troškove i zavarali potrošače da misle kako su cigarete sigurnije, naveli su. Prvi put pojavili su se 50-ih godina prošlog stoljeća kada su ih proizvođači plasirali na tržište kao inovaciju koja će cigarete učiniti sigurnijim za pušenje.

"Sada znamo da je ovaj sigurnosni argument bio mit, jedan od mnogih koje je duhanska industrija stvorila radi prodaje cigareta", zaključili su.

Možda te zanima... Nismo svjesni štetnosti cigarete niti utjecaja pasivnog pušenja na zdravlje djece! Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.