Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 12. lipnja 2018.

Zbogom baobabi: Nakon više od tisuću godina umrli najstariji afrički giganti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U dobi od 1100 do 2500, devet od 13 najstarijih i najznačajnijih afričkih baobaba iznenada su uvenuli u posljednjih 10 godina. Tim znanstvenika pripisuje smrt ovih giganta klimatskoj promjeni, prenosi The Guardian.

Nakon tisuće godina nestali su s lica zemlje

Svoje su istraživanje iznijeli u časopisu Nature Plants u kojem navode kako je devet od 13 najstarijih baobaba na svijetu kompletno uvenulo ili su njihovi najstariji dijelovi, poput stabljike i kore, uvenuli i to sve u zadnjem desetljeću, što je poprilično šokantno jer su od ovih velikih trinaest neki bili stari i 2500 godina.

Adrian Patrut s rumunjskog Sveučilišta Babeș-Bolyai suautor istraživanja kaže kako je "Apsolutno šokantno i dramatično iskusiti tijekom naših života smrt tolikog broja drveća tisućljetne dobi".

Dok uzrok smrti ostaje nerazjašnjen, istraživači sumnjaju da je smrt ovih monumentalnih baobaba makar dijelom povezana s bitnim klimatskim promjenama koje su posebno zahvatile Južnu Afriku. 

Tim sastavljen od rumunjskih, afričkih i američkih znanstvenika uputio je svima kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se podržala ili odbacila ova pretpostavka. 

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

 

Pčele Možda te zanima... Zbog pčela medarica izumiru druge pčele Eko Možda te zanima... "Ovako izgleda izumiranje" - potresna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu Eko

Tijek istraživanja

Od 2005. do 2017. istraživači su ispitali i zabilježili "praktički sve poznate velike i potencijalno stare" afričke baobabe i to više od 60 primjeraka. Zbrajajući podatke o obujmu, visini, volumenu drveta i starosti, zabilježili su "neočekivanu i zabrinjavajuću činjenicu" daje većina najvećih i najstarijih baobaba umrlo u periodu istraživanja. Svi su bili smješteni u Južnoj Africi - Zimbabweu, Namibiji, Botswani i Zambiji. 

Ovo drvo najveće je i najduže na svijetu. Može se pronaći u afričkoj savani i izvan kontinenta u tropskim dijelovima. Ovo jedinstveno drvo može doživjeti i do 3000 godina

Cilj istraživanja bio je saznati zašto su ova drveća tako velika, a pored činjenice o izumiranju otkrili su i kako je ovo drveće teško "za ubiti" zbog snažne strukture i građe. 

"Može ih se paliti ili oguliti, a oni će samo oformiti novu koru i nastaviti rasti", piše u istraživanju. 

Uzrok smrti ovih najvećih i najstarijih baobaba 'ubio' je sve slojeve zaštitnih kora, a time i cijelo deblo, dok su drugi na isti način izgubili tek dijelove s debla, što je samo početak izumiranja cijelog drveta

Islandski supermarket prvi izbacio palmino ulje s polica kako bi spasio prašume

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.