Eko Eko dom 09. studenoga 2017.

"Ovako izgleda izumiranje" - potresna fotografija zadnjeg nosoroga ove vrste na svijetu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Fotografija zadnjeg sjevernog bijelog nosoroga na svijetu koja je nakon objavljivanja na Twitteru obišla cijeli svijet pokazuje tužnog Sudana. On je zadnji mužjak svoje vrste, no prestar je za razmnožavanje što znači da ovi nosorozi zauvijek nestaju s planeta Zemlje.

Biolog Daniel Schneider uslikao je Sudana na pješčanom podu njegovog obitavališta u Kenijskom konzervatoriju za divlje životinje Ol Pejeta, te objavio sliku na Twitteru s porukom: "Želiš li znati kako izgleda izumiranje vrste? Ovo je zadnji mužjak sjevernog bijelog nosoroga" i nastavio "Zadnji. Nikada više."

Sudan je posljednji od svoje vrste, sjevernog bijelog nosoroga, koji je rođen davne 1973. a živi s dvije ženke koje su također nesposobne za prirodnu reprodukciju.

Možda te zanima... "Ako nestanu pčele, za 4 godine nestat će i ljudi" Eko

Nakon što su dva od posljednja tri sjeverna bijela nosoroga preminula, jedan u Češkoj, jedan u San Diegu, na Sudanu je ostao opstanak ove ugrožene vrste, no sad je i to nemoguće, jer je prestar da bi se razmnožavao. 

Konzervatorij je pokušavao pronaći načine kako prijeći tu prepreku, koristeći se najsuvremenijim metodama tehnologije u području razmnožavanja i stanica.

Ovakva vrsta nosoroga živi do 40 godina što znači da je Sudan već prešao svoju očekivanu životnu dob. 

Inače su njegovi preci obitavali na području centralne Afrike, a njihovo izumiranje započelo je krivolovom i brojnim građanskim ratovima u regiji, kažu iz Ol Pejeta. Konzervatorij je nedavno oboružao i zaštitare koji neprestano paze na tri posljednja primjerka ove životinje. 

Ovo je samo jedan od dokaza koliko ljudsko djelovanje, ne samo šteti, nego uništava planet

Sudan ima i Tinder profil

Zaposlenici su starome Sudanu čak napravili i profil na mreži za upoznavanje novih ljudi, Tinder.

"Ne želim biti previše izravan , ali sudbina moje vrste doslovce ovisi o meni", piše u njegovom opisu profila, što je malo razveselilo ovu tužnu situaciju, no i pronijelo riječ o Sudanu diljem svijeta.

Možda te zanima... Video zbog kojeg će ti zasuziti oči: Čimpanza se prije smrti oprašta od čuvara Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.