Eko 29. listopada 2018.

Zašto te tvoj ljubimac prijeko gleda ako kasniš 10 minuta s obrokom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija sa Sveučilišta Northwestern tvrdi da tvoja mačka zna svoj raspored hranjenja i tvoj pas zna kada obično ide u šetnju.

Časopis People prenosi kako je nedavna studija otkrila skup neurona u medijalnom entorinalnom korteksu mišjeg mozga "koji se uključi kao sat kad životinja čeka." Odnosno naši kućni ljubimci imaju ideju o tome kako vrijeme funkcionira. 

"Je li tvoj pas znao da ti je jučer trebalo dvaput duže da bi dobio hranu nego što ti inače treba? Za to prije nije bilo odgovora", rekao je Daniel Dombeck, izvanredni profesor neurobiologije sa Sveučilišta Northwestern koji je vodio studiju. "Ovo je jedan od najuvjerljivijih eksperimenata koji pokazuju da životinje zaista imaju pojam o vremenu u mozgu kad trebaju izmjeriti vremenski interval."

U ovoj revolucionarnoj studiji, nedavno objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience, Dombeck i njegov tim proučavali su medijalni entorinalni korteks miševa. Tim je izabrao ovaj dio mozga koji se nalazi u temporalnom režnju jer je to područje povezano s memorijom i navigacijom. Dombeck je tvrdio da bi to moglo biti i područje odgovorno za "kodiranje vremena" kod životinja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Da bi testirali ovu teoriju, istraživači su stvorili virtualni test za subjekte miševa koji se zovu "zadaci za zaustavljanje vrata". Za ovaj eksperiment miš bi trčao na tračnici kroz virtualno okruženje sastavljeno od hodnika koji vodi do vrata. Pokretanjem okoline, miš je doznao da će se, ako je slijedio hodnik na pola puta do vrata, vrata otvoriti nakon šest sekundi, a on će primiti nagradu.  Kad je miš naučio gdje su vrata, vrata su zamijenjena nevidljivim vratima. Čak i kad miševi u studiji nisu mogli vidjeti vrata, oni su i dalje znali zaustaviti se na mjestu nevidljivih vrata i pričekali šest sekundi prije nego su nastavili kroz nevidljiva vrata kako bi dobili nagradu. 

"Važna stvar je da miš ne zna kad su vrata otvorena ili zatvorena jer su nevidljiva", izjavio je James Heys, jedan od autora studije: "jedini način na koji on može učinkoviti riješiti taj zadatak je pomoću unutarnjeg osjećaja vremena u mozgu." Prethodno nepoznat skup neurona koji su odgovorni za ovo razumijevanje vremena otkriveni su snimanjem mozgova miševa koji sudjeluju dok su završili zadatak za zaustavljanje vrata. 

Ovo otkriće 'vremenskih stanica" znači da je tvoja mačka vjerojatno svjesna kad 10 minuta kasniš s doručkom, ali to bi također mogao biti i otkriće za ljude. Budući da je entorinalni korteks često jedan od prvih dijelova mozga pogođen početkom Alzheimerove bolesti, isto tako "zaustavljanje pred vratima" moglo bi se replicirati za ljude kako bi se pomoglo ranom otkrivanju Alzheimerove bolesti. 

Možda te zanima... Pas ili mačka, izbor puno govori o tebi! Eko Možda te zanima... Pas i njegova vlasnica oprostili su se u bolnici posljednji put Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.