Eko 06. prosinca 2016.

Vlada uvodi naplatu tankih vrećica za povrće u trgovinama?

Vrećice
Ukidaju se tzv. srednje vrećice, u upotrebi ostaju još uvijek one ultra lagane koje se nalaze na odjelima voća i povrća u samoposluživanjima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Javna rasprava o prijedlogu Plana gospodarenja otpadom od 2016. do 2022. godine završena je u petak, u kojoj se, među ostalim, navodi i način kako bi Hrvatska s 90 vrećica potrošenih godišnje po stanovniku trebala smanjiti njihovo korištenje ne 40 godišnje od 2025.

U prijedlogu Ministarstvo zaštite okoliša i energetike navodi da se ovaj cilj iz direktive EU može postići - naplatom, piše N1.

"Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.)".

Nadalje, predlaže se i poticanje potrošača na kupovinu artikala sa što manje ambalaže ili "uvođenje obveze plaćanja ambalaže za potrošače za inače besplatni ambalažni artikl ili element".

Odličan trik za spremanje vrećica, doznaj više

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.