Eko 22. lipnja 2020.

Više od tisuću tona plastične prašine godišnje prođe kroz nacionalne parkove SAD-a

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

O tome trebamo li se zabrinuti govori činjenica da je spomenuta količina plastične prašine ekvivalenta 300 milijuna plastičnih boca s vodom

Udaljeni krajevi i nacionalni parkovi u zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država svake godine putem vjetra budu prekriveni s oko tisuću tona plastične prašine, pokazalo je novo istraživanje, a prenosi Science Daily.

Možda te zanima... Vrijeme je za buđenje: Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova! Eko

Komadi mikroskopske veličine koji potječu od tepiha, odjeće, pa čak i boja za raspršivanje - u divlje krajeve dolaze putem oluja koje prethodno prođu kroz obližnji grad ili naselje. „Stvorili smo nešto što neće nestati samo od sebe“, kaže Janice Brahney, biogeokemičarka sa Državnog sveučilišta Utah i vodeća autorica novog članka. "Ti maleni komadići plastike sada trenutno kruže svijetom."

Brahney zapravo nije planirala istraživati i pratiti plastično zagađenje. Umjesto toga, ona je željela istražiti kako funkcionira prašina koja putem vjetara donosi hranjive tvari u razne ekosustave. Stoga je s NAD programom (National Atmospheric Deposition programe) postavila pilot istraživanje za prikupljanje takve prašine na mreži vremenskih stanica koje se obično koriste za prikupljanje kišnice diljem Sjedinjenih Država na udaljenim lokacijama.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Novi izvor zagađenja

Gledajući uzorke iz 11 udaljenih područja, uključujući Grand Canyon i Nacionalni park Joshua Tree, Brahney je pod mikroskopom primijetila jarko obojene fragmente. "Shvatila sam da gledam u malene taloge plastike, što je bilo zaista šokantno." Brahney je pronašla mnoštvo sitnih vlakana, vjerojatno od odjeće, tepiha i drugog tekstila. Pronašla je i sitne čestice, od kojih je oko 30 % bilo jarko obojenih, a koriste se u kozmetici i drugim proizvodima za osobnu njegu ili u bojama za raspršivanje.

Chelsea Rochman, ekologinja sa Sveučilišta u Torontu koja proučava mikroplastiku to smatra "upečatljivim". Boje su "potpuno novi izvor o kojem se dosad dosad nije raspravljalo."

Možda te zanima... 'Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje' Eko

Nakon pomnog istraživanja, prikupljanja podataka i ispisivanja brojeva te računanja, Brahney i njezini kolege procijenili su da se oko 132 komada mikroplastike nalazi na svakom kvadratnom metru divlje prirode zapadnog dijela SAD-a svaki dan. Kada se sve zbroji, spomenuta brojka dolazi do količine od čak 1000 tona plastike godišnje u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima zapadnog dijela SAD-a, što je ekvivalent 300 milijuna plastičnih boca s vodom, izvijestili su u časopisu Science

Brahney kaže da većina plastike vjerojatno dolazi s udaljenijih mjesta te da je donesena vjetrovima, a ne regionalnim kišama. Nadalje, oko 75 % plastičnog taloga zabilježeno je tijekom suhog, a ne kišnog vremena. Ti su komadi obično manji - veličine izuzetno sitne prašine, koja može prijeći tisuće kilometara. 

Možda te zanima... Odbačane maske i rukavice, nova prijetnja zagađenju mora i oceana Eko Možda te zanima... Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.