Eko Miss(ija) bez plastike 25. travnja 2019.

Više od 3 000 dupina pronađeno mrtvo na obali Perua

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na samo jednom dijelu obale Perua u posljednja 3 mjeseca pronađeno je čak 3 000 uginulih dupina, a broj je u porastu.

Lokalni ribari iz Lambayequea na sjeveru Perua prvi su primijetili neobjašnjivi porast uginulih dupina koje su nalazili na obali i to u prosjeku čak 30 dupina dnevno. Najnovije otkriće je uznemirujući broj od 481 dupina u posljednjih nekoliko dana, a uznemireni stanovnici zatražili su objašnjenje za misteriozna masovna uginuća. Ono što stručnjaci zasad mogu reći, krivca bi se moglo pronaći u istraživanju nafte na tom području. 

Delfin02 Možda te zanima... Dupini ugroženi zbog svoje popularnosti Eko

 

Iako takva masovna uginuća, nažalost, nisu u potpunosti neuobičajena, peruanski biolog Carlos Yaipen iz Znanstvene organizacije za očuvanje vodenih životinja, kaže kako je u ovom slučaju kriva aktivnost naftnih kompanija u okolnom području. Carlos Yaipen vjeruje da kontroverzna tehnika otkrivanja nafte ispod morskog dna, pomoću sonarnog ili akustičnog senzora, vodi prema masovnoj smrti morskog života. ''Naftne kompanije koriste različite frekvencije akustičnih valova, a učinci tih mjehurića nisu jasno vidljivi, ali ostavljaju posljedice na životinjama. To može uzrokovati smrt akustičnim učinkom, ne samo dupinima već i kitovima i tuljanima.''

Dupin Možda te zanima... Plivajmo s dupinima - komunikacija metodom New Maudsley Ljepota i relax

 

Znanstvenici s 'Zoological Society of London', 2003. godine otkrili su da podvodni sonar može dovesti do stvaranja mikroskopskih mjehurića dušika u krvotoku i vitalnim organima vodenih sisavaca te dolazi do smrti životinja. Osim toga, sumnja se da akustični senzori niskog dometa uzrokuju dezorijentaciju i unutarnje krvarenje izloženim životinjama. 

 

Peruanske vlasti još uvijek nisu utvrdile tvrtku čije aktivnosti mogu dovesti do strašnog utjecaja na morski život. Prema 'Offshore Magazine', publikaciji koja se bavi vijestima iz područja nafte, BPZ Energy, kompanija iz Hustona, aktivno istražuje morsko dno uz obalu Perua od početka godine. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.