Eko 07. kolovoza 2013.

Dupini ugroženi zbog svoje popularnosti

Delfin02
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svojom inteligencijom, ljepotom i zaigranošću dupini visoko kotiraju u brojnim anketama o omiljenim životinjama. Nažalost, popularnost je osudila mnoge dupine na život u vodenim parkovima, odnosno u zatočeništvu. Svjesne koliko dupini kao inteligentna i emotivna bića pate boraveći u bazenima, četiri su države nedavno zabranile predstave s njima

Mađarska, Kostarika, Čile i Indija zabranile su bilo kakvo komercijalno iskorištavanje dupina. Najveća od spomenute četiri države - Indija u srpnju je zabranila svim pojedincima i organizacijama da love ili uvoze dupine radi prikazivanja, zabave ili druženja s ljudima.

Za dupine bazeni su zatvor

Preciznije, indijska se zabrana odnosi na sve vrste iz reda kitova, koji uključuje kitove u užem smislu, orke, dupine i pliskavice. Budući da nitko ne pravi predstave s plavetnim kitom ili ulješurom, jasno je da se zabrana prije svega tiče manjih vrsta iz ovog reda, a osobito dupina. Indijska je vlada otišla i korak dalje izdavanjem priopćenja, koje bi moglo potaknuti i druge vlade na zaštitu dupina od ljudskog izrabljivanja

"Budući da su morski sisavci visoko inteligentni i osjećajni, znači da bi na dupina trebalo gledati kao na ne-ljudsku osobu, te da bi im trebalo dati posebna prava. Moralno je neprihvatljivo držanje dupina u zatočeništvu radi zabave", piše u obrazloženju indijske vlade povodom zabrane izrabljivanja dupina. U Sjedinjenim Državama, udruge za zaštitu životinja pokušale su prisiliti tamošnje vlastodršce da uvedu sličnu zabranu, no njihovi su napori odbijeni na sudovima. Tako su SAD među zemljama u kojima se i dalje legalno drže dupini, pliskavice i orke u malim bazenima sa svrhom pokazivanja posjetiteljima.

Lov je barbarski i krvav

Svjetsko društvo za zaštitu životinja (WSPA) upozorava da je sam lov na dupine vrlo okrutan te da lovci naprosto zakolju one jedinke koje ocijene nepodobnim za prodaju vlasnicima vodenih parkova. Neki dupini uginu nakon hvatanja, a od onih koji budu prebačeni u bazen više od polovice ugine u prva tri mjeseca.

WSPA je pozvala sve kojima je stalo do dobrobiti morskih sisavaca da bojkotiraju vodene parkove koji drže ove životinje te da umjesto toga odlaze na krstarenja radi promatranja dupina i orki u njihovu prirodnom okolišu. Iako je zaštita dupina od ljudskog zlostavljanja primarni interes udruga za životinkska prava, ne valja zanemariti ni opasnost koja prijeti posjetiteljima. Ljudi koji plivaju sa zatočenim dupinima ponekad pretrpe ozljedu, jer je dupin vrlo snažan, a zbog ograničenog prostora je pod stresom.

Pročitaj kako su morski psi postali ugrožena vrsta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.