Eko 27. veljače 2024.

Usvojena Uredba o obnovi 20 % ugroženih staništa do 2030.

priroda
Foto: Pexels Finci su šesti put proglašeni najsretnijim ljudima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas je Europski parlament usvojio Uredbu o obnovi prirode. Poslušali su glasove od preko milijun građana, tvrtki, znanstvenika i nevladinih organizacija i omogućili da ova jedinstvena Uredba postane stvarnost.

Sofija Babić iz WWF Adrije pojašnjava: „Uredba obvezuje države članice da će obnoviti narušene ekosustave, doprinijeti postizanju ciljeva EU-a u području klime i biološke raznolikosti te poboljšati sigurnost hrane. Uredba nalaže obnovu 20 % staništa (uključujući šume, travnjake, močvarna područja, rijeke, jezera i dna prekrivena koraljima) i osigurati njihov povratak iz lošeg u dobro stanje do 2030., a taj postotak se s godinama i dodatno povećava.”

Uredba o obnovi prirode predstavlja povijesnu priliku za omogućavanje vraćanja prirode u Europu. U vremenu u kojem je kontinent pogođen poplavama, sušama i požarima, ovaj zakon pomoći će osigurati sigurniju i zdraviju budućnost za Europljane.

Možda te zanima... WWF prosvjeduje protiv neprihvatljivog povećanja kvota za ulov tuna Eko

Unatoč naporima krajnje desnice i konzervativaca te dezinformacijama koje su u kampanji plasirali lobiji koji su htjeli srušiti donošenje Uredbe, većina zastupnika Parlamenta ostala je vjerna demokratskom i zakonodavnom procesu i izglasala sporazum koji su ispregovarali tijekom Trijaloga prošle godine. Završni korak u procesu je da države članice formalno odobre Uredbu, što bi se trebalo dogoditi u ožujku ili travnju ove godine.

Koalicija #RestoreNature, koju čine BirdLife Europe, ClientEarth, EEB i WWF EU poručuje: „Uredba o obnovi prirode uvijek je bila puno više od samog zakonodavnog teksta. Ona je simbol da se Europa može, i hoće, posvetiti borbi za opstanak cijelog planeta. Oduševljeni smo što je većina zastupnika poslušala činjenice i znanost, i nije podlegla populizmu i širenju straha. Sada potičemo države članice da slijede primjer i provedu u djelo uredbu kojoj je cilj obnova prirode u Europi.”

Možda te zanima... Posvoji pandu: Originalan dar za ljubitelje životinja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.