Eko 01. prosinca 2017.

WWF prosvjeduje protiv neprihvatljivog povećanja kvota za ulov tuna

Foto: WWF
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom završetka sastanka Međunarodne komisije za očuvanje atlantske tune (ICCAT) u Maroku, WWF je duboko razočaran odlukom da se drastično poveća ulovna kvota za plavoperajnu tunu dok oporavak stoka još nije potvrđen.

 WWF također osuđuje nedostatak napretka da se poboljša status populacija morskih pasa mako i modrulja te tropskih tuna.

Kao što se WWF pribojavao, ICCAT je usvojio povećanje ulovnih kvota za plavoperajnu tunu na 36.000 tona do 2020. godine, što je najveći dopušteni ulov ikada postavljen za tunu. Znanstvenici upozoravaju da stok plavoperajne tune još nije oporavljen, a s novim ulovim kvotama prilika za oporavak može se samo još dodatno smanjiti.

Stručnjaci su zabrinuti!

"WWF izražava nezadovoljstvo što je ICCAT odabrao kratkoročnu ekonomsku dobit umjesto dugoročnog rezultata oporavka stoka plavoperajne tune", izjavio je Danijel Kanski, stručni suradnik za ribarstvo u WWF Adriji.

WWF se boji da su upravo slabi i zbunjujući savjeti ICCAT-ovog znanstvenog odbora doveli ICCAT do ovog drastičnog povećanja kvote. WWF traži od znanstvenog odbora da unaprijedi svoju metodologiju kako bi u budućnosti pružio snažne i jasne znanstvene savjete.

 | Author: WWF Foto: WWF

"U posljednjih deset godina uloženi su veliki napori kako bi se spasila plavoperajna tuna i vrlo smo blizu oporavka, stoga jednostavno ne možemo vjerovati da se ICCAT podredio gospodarskom sektoru i samim time ugrozio sav postignuti napredak u očuvanju stoka“ ističe Kanski.

WWF pozdravlja usvajanje mjera kontrole ulova za sjevernoatlantsku albakore tunu. Ovo je prvi put da je ICCAT usvojio ovakav inovativni pristup koji svakako utire put dugoročnom održivom upravljanju ostalim vrstama.

WWF je zabrinut činjenicom da ICCAT nije utvrdio ulovne kvote za mako morskog psa čijem stoku prijeti opasnost od kolapsa. Ipak, WWF priznaje da bi usvojeni plan za sjevernoatlantskog mako morskog psa mogao biti prvi pozitivan korak, ali samo ako zemlje članice ICCAT-a primjene mjere plana upravljanja u 2018. godini i time započnu proces obnove stoka u 2019. godini, kako je dogovoreno u planu.

Slabe mjere zaštite morskog psa

Na žalost, nikakve mjere nisu poduzete za južnoatlantskog mako morskog psa čiji stok ostaje potpuno nereguliran. Postojeće slabe mjere zaštite morskog psa modrulja također nisu doživjele nikakav napredak.

WWF je također vrlo zabrinut što nisu donesene nikakve odluke da se zaustavi prelov tropskih tuna, potkopavajući postojeće planove oporavka za velikooku plavoperajnu tunu i žutoperajnu tunu, kojih se zemlje članice ne pridržavaju.

WWF poziva na usvajanje najboljih svjetskih praksi koje trebaju rezultirati smanjenjem smrtnosti nedoraslih riba koje je vezano uz korištenje naprava za privlačenje ribe (FAD). Osim toga, WWF traži više promatrača na brodovima za parangale kao i snažniju kontrolu nad svim ribarskim plovilima s ciljem borbe protiv ilegalnog ribolova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.