Eko Miss(ija) bez plastike 18. listopada 2019.

U Škotskoj su zabranili štapiće za uši

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Škotska je postala prva zemlja unutar Velike Britanije koja je zabranila prodaju plastičnih štapića za uši u nastojanju da se bori protiv plastičnog onečišćenja planeta Zemlje.

Ovaj novi zakon, koji je prvi put predstavljen u škotskom parlamentu u rujnu, stupio je sada na snagu te zahtjeva prestanak proizvodnje i prodaje plastično-pamučnih štapića za uši.

Roseanna Cunningham, škotska tajnica za okoliš, izjavila je kako je "ponosna što je škotska vlada postala prva britanska uprava koja je zabranila plastično-pamučne štapiće za uši", prenosi Independent.

Možda te zanima... Šokantno: Žena razvila tešku infekciju lubanje zbog čišćenja uha štapićima Zdravlje

"Plastični proizvodi za jednokratnu uporabu ne samo da se konstantno prekomjerno i nepotrebno koriste i bacaju, već tako stvaraju nepotrebni otpad koji preplavljuje naše prekrasne plaže i zelene prostore, dok prijete našim divljim životinjama na kopnu i moru", rekla je Cunningham, te nastavila "ova se zabrana nadovezuje na već započeti rad na rješavanju pitanja plastičnoga zagađenja u Škotskoj, a mi ćemo nastaviti djelovati na ostalim problematičnim predmetima u narednim godinama kao dio napora za smanjenje štetne plastike i predmeta za jednokratnu upotrebu i zaštitu okoliša."

Možda te zanima... Od 2020. u Hrvatskoj bez plastičnih tanjura, pribora za jelo i štapića za uši Eko

Zabranu proizvodnje i prodaje plastično-pamučnih štapića za uši u Škotskoj pohvalili su i stručnjaci za zaštitu okoliša iz Marine Conservative Society koji su u posljednjih četvrt stoljeća očistili oko 150.000 plastičnih štapića s pamučnim vrhovima s plaža u Škotskoj.

Lang Banks, direktor Svjetskog fonta za prirodu Škotske, rekao je da je zabrana "sjajna vijest za divlje životinje".

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.