Eko 03. svibnja 2012.

Trikovi za čišćenje maslinovim uljem

Ciscenje-Zena1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se najčešće koristi u prehrani te predstavlja temelj zdrave, mediteranske dijete, maslinovo ulje možeš koristiti i za sitne popravke u kući, čišćenje namještaja i njegu svog ljubimca. Donosimo ti par prijedloga kako možeš iskoristiti maslinovo ulje i očistiti svoj dom na zeleni način

Sve prednosti ulja masline

Maslina je izuzetno korisna biljka. Osim u prehrani, primjenu masline otkrivamo u osobnoj njezi, unapređivanju kućnih radova, ekološki prihvatljivom čišćenju, njezi životinja i u drugim područjima.

Dugo se govori o velikom broju blagodati maslinova ulja na zdravlje. Kao namirnica ima veliku koncentraciju jednostruko nezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u stvaranju "dobrog" (HDL) i snižavanju "lošeg" kolesterola (LDL). Maslinovo ulje je poznato i po tome da je nježno prema probavnom sustavu te može pomoći u prevenciji žučnih kamenaca i smirivanju čireva. Maslinovo ulje sadrži i važne vitamine i hranjive tvari te je puno antioksidansa za koji mnogi vjeruju da pomaže tijelu u obrani od raka.

Što je maslinovo ulje manje obrađivano, to sadrži više hranjivih tvari i skuplje je. Ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobiva iz prvog tiještenja maslina i zato ima najbolji okus i aromu. Osim opće poznatih postoje i neobične primjene maslinova ulja.

Čišćenje

Maslinovim uljem možeš ulaštiti namještaj i metal, čime se sprečava korozija i gubljenje boje. Za laštenje stola pomiješaj maslinovo ulje i limunov sok u omjeru dvije trećine maslinova ulja prema jednoj trećini limunova soka. Stavi samo par kapi na čistu krpu i obriši prašinu, tragove i otiske prstiju sa stola. Ovu tehniku možeš koristiti za sav drveni namještaj i ostale drvene predmete.

Također, osvježi predmete od kože kao što su kožne rukavice tako što ćeš u njih utrljati maslinovo ulje. Ostavi 30 minuta pa obriši višak ulja.

Oslobodi zaglavljeni zatvarač

Nema puno stvari koje čovjeka mogu više iživcirati od situacije kad ti zaglavi zatvarač. Ako ti se pojavi ovaj problem stavi par kapi maslinova ulja na zupce zatvarača i nježno povuci zatvarač.

Popravi vrata koja škripe

Maslinovo ulje se može iskoristiti kao lubrikant i kao takvo ima mnogo primjena. Ulje drži izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca da ne moraš brinuti o tome da će netko stati u njega ili nešto slično. Stavi par kapi na vrata koja škripe - tamo gdje bi inače stavila tvornički lubrikant koji se temelji na ugljikovodiku. Što manje koristiš takve proizvode, bliže si čišćem svijetu.

Za meku dlaku mačke

Dodaj čajnu žličicu maslinova ulja u mačju hranu i pomozi svom ljubimcu u prevenciji loptica dlake koje se stvaraju u želucu. Uz to, mačka će imati sjajnu, zdravu dlaku. Maslinovo ulje je nježnije za mačji organizam od lubrikanata na bazi petroleja, koji se koriste za istu stvar. Također, maslinovo ulje dolazi iz obnovljivog izvora, za razliku od ulja koje dolazi iz zemlje.

Postoji doista mnogo načina na koji možeš iskoristiti maslinovo ulje. Jednom kad kreneš ideje će same dolaziti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.