Eko 06. listopada 2009.

Teflon, bakar ili staklo?

Kuhanje1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odabirom zdravih namirnica i njihovom pravilnom pripremom ne završava 'bitka' za zdravlje i ekološki prihvatljiv način života u kuhinji. Zato obratite pažnju i na posuđe u kojem pripremate i čuvate hranu, a tijekom kupnje i na ambalažu proizvoda jer, naoko nebitne sitnice, mogu biti opasne za zdravlje

Prvo mjesto na listi opasnih materijala od kojih se izrađuje posuđe za kuhanje drži teflon, upozoravaju udruge za zaštitu okoliša. Naime, kombinacija otrovnih para koja nastaje pregrijavanjem teflonskog posuđa prouzročuje maligne bolesti, negativno utječe na razvoj fetusa te povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Zagrijavanje teflona prouzročuje teflonsku gripu

Najopasniji toksin koji nastaje zagrijavanjem teflona je ammonium perfluorooctanoate, poznatiji kao C-8, koji prouzročuje 'teflonsku gripu' - glavobolje, povišenu temperaturu i groznicu. Glavni krivci za opasne pare su kemikalije koje se koriste pri premazivanju posuđa kako bi se spriječile mrlje od vode.

U kombinaciji sa solju i kiselim namirnicama, aluminij također postaje toksičan - korodira te prodire u hranu koja se kuha. Zato se preporuča korištenje posuđa od gline, stakla, porculana i nehrđajučeg čelika.


Bakreno posuđe

Sok od rajčice, voćni sokovi, čaj i vino mogu postati otrovni drže li se u metalnim posudama, upozoravaju stručnjaci.

Naime, prirodne kiseline (poput limunske) nagrizaju metal i stvaraju štetne kemikalije koje se potom unose u organizam. Posuđe od mjedi, bakra i cinka poželjno je zamijeniti onim od stakla.

Također, potencijalo je opasno i antikno keramičko posuđe jer može biti presvučeno glazurom od olova pa, umjesto da u njemu poslužujete hranu, u njegovoj ljepoti radije uživajte gledajući ga u vitrini.

Plastika utječe na hormone

Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazala su da bisphenol-A, otrovni spoj koji se nalazi u plastici, remeti hormonsku ravnotežu organizma te prouzročuje pobačaje.

Osobito je opasan ako su posude oštećene, stare ili izložene toplini. Zato je zdravije hranu držati u staklenim posudama.

Kuhinjske daske za rezanje također mogu biti opasne po zdravlje. Pogotovo ako se na njima reže sirovo meso, a potom povrće i ostale namirnice.

Salmonela, toksoplazmoza i trihineloza samo su neke od opasnosti koje vrebaju iz nečistih površina za rezanje.

Zato je uputno imati najmanje dvije kuhinjske daske (jednu za meso, drugu za ostale namirnice), a dasku za meso oprati odmah nakon korištenja i to vrućom vodom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.