Tri tisuće različitih kemikalija dodaje se u našu hranu i prosječno svatko od nas godišnje konzumira 6.5 kilograma kemikalija! Vrijeme je da počnemo pažljivije čitati deklaracije, poručuje Jadranka Boban Pejić i savjetuje na koje E brojeve posebno obratiti pažnju
Redoslijed sastojaka na deklaracijama obično govori o količini određenog sastojka, dakle prvi izlistani sastojci su i oni kojih najviše ima. Na primjer ako kupuješ desert koji se zove desert od jagode, nemoj se iznenaditi kad na deklaraciji uopće ne nađeš jagode, a na samom kraju popisa sastojaka piše poboljšivač okusa.
Svaka ''oza'' (fruktoza, glukoza, saharoza i sl.) ili ''ol'' (sorbitol i sl.) samo su drugi nazivi za šećer koji se danas smatra najraširenijom namirnicom, ali vrlo često i skrivenom, tako da na proizvodu može pisati bez šećera, a da sadrži različite oblike šećera u sebi.
I antioksidansi mogu biti kancerogeni
Nitrati su konzervansi u mesnim prerađevinama, a u želucu se mijenjaju u nitrozamine, za koje se smatra da uzrokuju karcinom želuca.
Prirodni antioksidansi su odlični, ali industrija je proizvela i dva koja su kancerogena: BHA i BHT.
Boje zaista nisu neophodne. Zar zaista trebamo jesti tikrizno plave bombone i kričavo žute grickalice? Najbolje ih je izbjegavati!
Aditivi ili tzv. E brojevi postoje različiti, ali sljedeći su opasni i treba ih izbjegavati:
- Boje: E102, E104-142, E150, E151-155, E173, E174
- Konzervansi: E200-203, E210-219, E220-E227, E230-E249, E250-252,E262, E281-283, E290
- Antioksidansi: E310-312, E320-321
- Emulgatori, stabilizatori i ostalo: E385, E407, E513, E525, E535, E541, E621, E631, E635, E905, E924, E925
Većini ljudi manjka vitamina
Različita istraživanja danas pokazuju da od odraslih:
- 41 posto ljudi ne jede voće
- 82 posto ne jede važno povrće poput kupusa, brokule i sl.
- 72 posto ne jede voće i povrće bogato C vitaminom (peršin, citrusi, kiseli kupus)
- 80 posto ne jede povrće bogato A vitaminom poput mrkve i zelenog lisnatog povrća
- 84 posto ne jede cjelovite žitarice tj. žitarice bogate balastnim tvarima i vlaknima
Također je poznato da prosječna osoba ima manjak 8 od 13 vitamina i minerala, dok 40 posto ljudi ima manjak kalcija, a 50 posto manjak vitamina B.