Eko 1004 prikaza 09. lipnja 2010.

Štetni sastojci u hrani

Jadranka-Aditivi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tri tisuće različitih kemikalija dodaje se u našu hranu i prosječno svatko od nas godišnje konzumira 6.5 kilograma kemikalija! Vrijeme je da počnemo pažljivije čitati deklaracije, poručuje Jadranka Boban Pejić i savjetuje na koje E brojeve posebno obratiti pažnju

Redoslijed sastojaka na deklaracijama obično govori o količini određenog sastojka, dakle prvi izlistani sastojci su i oni kojih najviše ima. Na primjer ako kupuješ desert koji se zove desert od jagode, nemoj se iznenaditi kad na deklaraciji uopće ne nađeš jagode, a na samom kraju popisa sastojaka piše poboljšivač okusa.

Svaka ''oza'' (fruktoza, glukoza, saharoza i sl.) ili ''ol'' (sorbitol i sl.) samo su drugi nazivi za šećer koji se danas smatra najraširenijom namirnicom, ali vrlo često i skrivenom, tako da na proizvodu može pisati bez šećera, a da sadrži različite oblike šećera u sebi.

I antioksidansi mogu biti kancerogeni

Nitrati su konzervansi u mesnim prerađevinama, a u želucu se mijenjaju u nitrozamine, za koje se smatra da uzrokuju karcinom želuca.

Prirodni antioksidansi su odlični, ali industrija je proizvela i dva koja su kancerogena: BHA i BHT.

Boje zaista nisu neophodne. Zar zaista trebamo jesti tikrizno plave bombone i kričavo žute grickalice? Najbolje ih je izbjegavati!

Aditivi ili tzv. E brojevi postoje različiti, ali sljedeći su opasni i treba ih izbjegavati:

  • Boje: E102, E104-142, E150, E151-155, E173, E174
  • Konzervansi: E200-203, E210-219, E220-E227, E230-E249, E250-252,E262, E281-283, E290
  • Antioksidansi: E310-312, E320-321
  • Emulgatori, stabilizatori i ostalo: E385, E407, E513, E525, E535, E541, E621, E631, E635, E905, E924, E925

Većini ljudi manjka vitamina

Različita istraživanja danas pokazuju da od odraslih:

  • 41 posto ljudi ne jede voće
  • 82 posto ne jede važno povrće poput kupusa, brokule i sl.
  • 72 posto ne jede voće i povrće bogato C vitaminom (peršin, citrusi, kiseli kupus)
  • 80 posto ne jede povrće bogato A vitaminom poput mrkve i zelenog lisnatog povrća
  • 84 posto ne jede cjelovite žitarice tj. žitarice bogate balastnim tvarima i vlaknima

Također je poznato da prosječna osoba ima manjak 8 od 13 vitamina i minerala, dok 40 posto ljudi ima manjak kalcija, a 50 posto manjak vitamina B.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.