Počela je sezona začina – cimet, vanilija, klinčići, đumbir, kurkuma, zvjezdasti anis... No, nije zlato sve što dobro miriše! Kada biraš začine za svoja jela i napitke, neka budu isključivo organski, a evo i razloga: Većina neorganskih, konvencionalnih začina prolazi pravi "pakao" prije nego što dođu na police trgovina
Izloženi su toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida tijekom uzgoja kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, za održavanje svježine. No, poseban "bonus" je izlaganje zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije.
Usporedni test
Za sebe i svoju obitelj uvijek odabiri isključivo začine koji na pakiranju imaju jasno istaknut eko certifikat. On ti jamči da je začin proizveden od vrhunske sirovine iz organskog uzgoja bez dodataka poput konzervansa, pojačivača okusa ili genetski modificiranih sastojaka. Organske začine karakteriziraju visokokvalitetni sastojci izuzetnih aroma, boja i tekstura koje ćeš lako prepoznati malim komparativnim testom. Jednostavno usporedi miris, okus i teksturu konvencionalnog i ekološkog začina i sve će ti ubrzo biti jasno.
Naime, organski začini sadrže veću količinu hlapljivih ulja te duže zadržavaju svježinu zbog korištenih načina uzgoja i proizvodnje. Proizvođači koji slijede stroge protokole eko proizvodnje, začine najčešće dobavljaju direktno od uzgajivača i pritom često njeguju fair-trade pristup trgovanju. Sve sirovine prolaze stroge kontrole kvalitete i to ne samo organskog uzgoja, već i tehnologije proizvodnje sve do pakiranja i transporta. Definitivno se isplati uložiti koju kunu više za provjerenu i certificiranu kvalitetu, jer jedino takav začin može imati i ljekovita svojstva koja im se tradicionalno pripisuju.
Cejlonski cimet
Hladnija godišnja doba koja su pred nama asociraju nas na čarobni miris cimeta. Cejlonski cimet je jedan od najstarijih začina, koji se zbog svojih svojstava koristio u mnogim medicinskim tradicijama diljem svijeta, posebno u ayurvedi. Bogat je prirodni izvor vitamina E, minerala i vlakana. Svakako ga uvrsti u prehranu i tako se lakše uskladi s jesenskim bioritmom.
Kurkuma
Nakom konzumacije kurkume ne zaboravi temeljito iščetkati zube kako ne bi poprimili žućkastu boju
Ako još nisi otkrila začin neobično blagotvornog djelovanja i osebujnog okusa i mirisa, probaj popularnu kurkumu koja ima snažna protuupalna svojstva i za koju se smatra da pomaže optimalnoj funkciji jetre. Bogata je mineralima poput željeza i mangana.
Đumbir
Đumbir se odlično kombinira i sa slatkim i s kiselim jelima. Daje karakterističan ljutkasti okus te potiče cirkulaciju i funkcije želuca. Ove jeseni i zime otkrij blagotvornost đumbira u vrućem napitku sa sokom od pola limuna i ječmenim sladom. Napitak će te okrijepiti, zagrijati i otkloniti začepljenost dišnih puteva i sinusa.
Chilli ili kajenski papar
Karakterističan okus ove papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. On im daje ne samo ljutinu nego i posebna ljekovita svojstva, zbog kojih se svrstava u najzdravije namirnice svijeta. Ljutkasto je okus jeseni pa ga dodaj u krem juhe, variva. Djelovat će blagotvorno na probavu i cirkulaciju te štititi od prehlade.
Zvjezdasti anis
Često se koristi u kineskoj kuhinji te ga se u tradicionalnoj kineskoj medicini smatra ljekovitim i učinkovitim imunostimulansom. Koristi se kao dodatak slanim i slatkim jelima, a kod nas je stekao popularnost nakon što se otkrila njegova djelotvornost protiv simptoma gripe. Začine prije svega volimo zbog njihovih čarobnih mirisa i specifičnih okusa kojima oplemenjuju naša jela, no želiš li iskoristiti i njihova ljekovita svojstva važno je odabrati organske začine za koje možeš biti sigurna da imaju očuvana ljekovita svojstva kao i izvorne organoleptičke karakteristike. Uživaj u eksperimentiranju i odaberi svoje začine u bio&bio trgovinama ekoproizvoda.
Irina Zafranović je bio&bio blogerica.