Eko 21. travnja 2010.

Slušaj Zemlju kako diše!

Robert-Drvo
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom obilježavanja 40. godišnjice Dana planete Zemlje istražili smo kako će naš planet izgledati u neposrednoj budućnosti i zašto trebaš osvijestiti važnost odlaganja elektroničkog otpada, te ti donosimo i druge preporuke i savjete kako možeš direktno utjecati na ekologiju i poboljšati život na Zemlji

Roberta Kakarigija, zoologa i stručnjaka za održivi razvoj iz tvrtke Ecogreen Europe posjetili smo na štandovima na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje je vodio javnu proslavu 40. godišnjice dana planeta Zemlje.

Zanimalo nas je kako je Robert koji je danas jedan od najpoznatijih promotora i popularizatora tema iz područja zaštite okoliša tijekom života razvijao vlastitu ekološku svijest.

'Odmalena sam se brinuo o životinjama, a iako sam živio na 10 katu kao dijete sam kući donosio povrijeđene ptice. Brinuo sam se o ranjenim životinjama, a kada su ozdravile vraćao sam ih u prirodu', objašnjava Robert koji je kao iskusni istraživač snimao morske pse, tuljane, orke, zmije, medvjede, pustinjske lisice i guštere, a njegove su se fotografije našle i u posebnim izdanjima američkog National Geographica.

'Kasnije sam sve više vremena provodio u prirodi kao ronilac, speleolog i planinar i počeo me fascinirati životinjski i prirodni svijet zbog čega sam i diplomirao zoologiju u Londonu i tada shvatio da neka ljudska djelovanja loše utječu na zdravlje planeta'.

Najveće prijetnje planeti

Najviše medijskog prostora trenutno zauzima problem globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. Upitali smo Roberta za komentar.

'Mnogi pokušavaju negirati klimatske promjene i mnogi skeptici dobivaju medijski prostor, ali nažalost globalno zatopljenje je znanstveno dokazana činjenica. Svjedočio sam masovnom umiranju koraljnih grebena u samo jednoj sezoni, sažimanju ledenjaka na sjeveru Europe kao posljedicama globalnog zatopljenja'.

'Postoje i drugi problemi. Danas se planet bori i s kiselim kišama, zbrinjavanjem elektroničkog otpada koji raste oko 10 posto godišnje, širenjem pustinja, gubljenjem tropskih šuma', upozorava Robert.

Predlažemo ti prirodne i zdrave alternative za čišćenje tvog doma...

Preporuke

Robert nam je dao i korisne savjete kako možemo sami svakodnevno doprinositi očuvanju i zdravlju planeta.

Preporuke za svaki dan:

  • kada sakupiš 30 kilograma elektronskog otpada možeš nazvati besplatan broj i pozvati odvoz (0800 444 110)
  • izoliraj svoj dom, povećaj elektronsku učinkovitost, a istovremeno ćeš stvoriti uštedu na kućnom budžetu
  • koristi prirodna sredstva za čišćenje poput limunske kiseline i sode bikarbone
  • ne kupuj prevelike automobile prejakog kapaciteta koji ti ne trebaju
  • kada ideš na posao dogovori se s kolegama i podijelite jedan automobil
  • posadi barem jedno stablo jer ono u sebi sadrži ugljik koji onda ne ide u atmosferu
  • ugradi štedljive vodokotliće i perilice koje štede vodu
  • kada pereš zube zatvori vodu
  • zamijeni žarulje s led lampama
  • u uređenju stana koristi održive i reciklirane materijale i stari namještaj

Robert nam je otkrio i svoje zdrave navike: razdvaja otpad, često vozi bicikl, jede voće iz vlastitog organskog voćnjaka, sadi masline i barem dva-tri puta tjedno planinari na Sljemenu.

Saznaj kako napraviti vlastiti organski vrt...

Vizija budućnosti

Robert je magistrirao na Mid Sweden sveučilištu u Švedskoj, a upravo Švedsku spominje kao dobar uzor održivog razvitka, iako sam kaže kako nikako nije za kopiranje, već za razvijanje originalnih hrvatskih rješenja koja kasnije možemo i izvoziti na svjetsko tržište.

'U neposrednoj budućnosti vidim gospodarstvo naše zemlje koje nije bazirano na fosilnim gorivima, vidim ekonomiju koja se zasniva na energiji dobivenoj iz obnovljivih izvora'.

'U sljedećih dvadeset, trideset godina mi ćemo prolaziti kroz održivi razvitak, ali krajnji cilj je održivost, gdje ćemo sačuvati prirodne resurse za generacije koje dolaze'.

'Naš planet je živi organizam i svi se mogu uključiti u zaštitu planeta pažljivim i promišljenim postupanjem u svakodnevnom životu, jer tako osim što čuvaju zdravlje planeta, štite i vlastito zdravlje', poručujeRobert Kakarigi.

Više info na:www.ecogreeneu.org

Program događanja

SRIJEDA, 21. travanj

NOVINARSKI DOM, Zagreb:
16:00 – 18:00 DAVID i GOLIJAT ‐ kratka povijest suživota Zemlje i čovjeka ‐ javno predavanje Udruge BIUS i studenata PMF‐a

18:30 – 19:30 DOM DIVOVA – atraktivna multimedija o norveškom nacionalnom parku Jotunheimen
Predavač: Robert Kakarigi; Voditeljica: Sonja Šarunić

20:00 – 21:00 DAH BOŽICE TERRE ‐ atraktivna multimedija o atmosferi ZemljePredavač: Robert Kakarigi; Voditeljica: Sonja Šarunić

09:00 – 20:00 100 MJESTA ZA PAMĆENJE — prije nego nestanu ‐ izložba fotografija i predstavljanje knjige

ČETVRTAK, 22. travanj

HRVATSKA:
08:00 – 13:00 DAN PLANETA NA VALOVIMA NARODNOG RADIJA ‐ proslava u eteru Narodnog radija u svim dijelovima Lijepe naše

NOVINARSKI DOM, Zagreb:
12:00 ‐ 15:00 „VELEBITSKA DEGENIJA“ ‐ 12. dodjela nagrada novinarima iz područja zaštite okoliša ‐ tradicionalno organiziraju Hrvatsko Novinarsko Društvo i APO – usluge zaštite okoliša

17:00 – 18:00 ODRŽIVI RAZVOJ GRADA IVANIĆ‐GRADA ‐ atraktivna prezentacija naprednih projekata grada

18:30 – 19:30 DAH BOŽICE TERRE ‐ atraktivna multimedija o atmosferi Zemlje
Predavač: Robert Kakarigi; Voditeljica: Sonja Šarunić

20:00 – 21:00 DOM DIVOVA – atraktivna multimedija o norveškom nacionalnom parku Jotunheimen
Predavač: Robert Kakarigi; Voditeljica: Sonja Šarunić

09:00 – 20:00 100 MJESTA ZA PAMĆENJE — prije nego nestanu ‐ izložba fotografija i predstavljanje knjige

SUBOTA, 24. travanj

PUNTIJARKA, Medvednica
08:00 ‐10:00 ČIŠĆENJE MEDVEDNICE ‐ podjela biorazgradivih vrećica kod tunela, čišćenje Medvednice, penjanje do Puntijarke

10:00 – 16:00 PLANETARNO ZAVRŠNO VESELJE – planinarski dom Puntijarka, pripremamo grah s kobasicom, dodjele, igre i veselje

NEDJELJA, 25.travanj

ZOOLOŠKI VRT, Zagreb
10:00 – 18:00 SAČUVAJMO DIVLJINU
TAJNA LOKACIJA, Zagreb

18:00 ‐ 20:00 NARODNA VEČERA s Robertom Kakarigijem

Događanja na otvorenom će se održati i u slučaju kiše, jer je naš planet prekrasan i ispod kišnih oblaka – samo ponesi kabanicu ili kišobran i uživaj u ritmu kapljica.

Prodaja ulaznica za pojedina događanja: Vrhunac, Vlaška 78; na Cvjetnom u subotu 17. travnja; na ulazu 1 sat prije početka predavanja

S 5 kuna od svake ulaznice i majice podupiremo projekte održivog razvoja i ekoloških udruga.

Događanje je registrirano pri Earthday Network pod nazivom 40. Dan planeta Zemlje.

Više o programu 40. Dana planeta Zemlje doznaj na: www.ecogreeneu.org

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.