Eko Miss(ija) bez plastike 20. studenoga 2019.

Ronioci izvadili 5 tona plastičnog otpada iz oceana

Foto: Platypus Escapes/Facebook

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Skupina ronioca iz Vizaga u Indiji izvadila je do sada gotovo 5.000 kilograma plastičnoga otpada iz oceana.

Subhash Chandran voditelj je grupe ronioca, pod nazivom Platypus Escapes, koja se bavi čišćenjem plastičnoga otpada. On je instruktor ronjenja te je za vrijeme svojih instrukcija otkrio da na tom dijelu oceana leži velika količina otpada. Okupio je svoje prijatelje te su zajedničkim snagama odlučili poduzeti nešto zbog spomenutoga zagađenja.

Možda te zanima... Novi izum: Mjehurići 'love' plastiku i sprečavaju njezin put do oceana Eko

Prvoga dana iz oceana su izvadili između 400 i 500 kilograma plastike. Od tada, Chandran i još četvero ronioca su napravili još 16 akcija ronjenja te su dno oceana očistili od gotovo 5 tona plastike, a sve to su izveli s minimalnom potrebnom ronilačkom opremom.

Pet ronioca svoj dan započeli bi uklanjanjem otpada na plaži u 6:30 ujutro. Zatim bi otišli na posao nakon kojega bi uzeli mrežaste vrećice sa sobom, zaronili, sakupili oko sedamdesetak kilograma plastike te ju iznijeli na površinu i nastavili s novim zaronima. Sakupljeno smeće zatim bi se prebacilo do komunalnih poduzeća.

Članovi grupe zatražili su i pomoć volontera. Chandran navodi kako pomoći mogu i plivači, ali i oni koji ne plivaju s obzirom na to da oni mogu pomoći u prikupljanju na kopnu ili u razvrstavanju.

Planet Custodian prenosi kako će trebati najmanje 2 do 3 mjeseca da se očisti cijela plaža, nakon čega se akcija nastavlja duž obale.

Možda te zanima... 6 načina kako smanjiti uporabu jednokratne plastike Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.