Eko Miss(ija) bez plastike 11. studenoga 2019.

6 načina kako smanjiti uporabu jednokratne plastike

Foto: Getty Images

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Scientific Advances otkrila je da su ljudi stvorili 9 milijardi tona plastike od pedesetih godina prošlog stoljeća, kada je započela njezina masovna proizvodnja.

Iako je u zadnje vrijeme korištenjem vrećica za višekratnu upotrebu, staklenih boca za vodu i papirnatih slamki napravljen korak prema manjem zagađenju, još uvijek je dugačak put pred nama.

Ključ nije kupovina proizvoda koji se mogu reciklirati - dijelom zato što se rijetko stvarno recikliraju. DoSomething.org procjenjuje da se 75 % otpada koji Amerikanci stvaraju može reciklirati, ali zapravo se reciklira samo 30 %, prenosi Mic

Možda te zanima... Težina odbačene ribičke opreme u oceane jednaka je kao 55 tisuća autobusa na kat Eko

"Ako govorimo o bocama s vodom, znamo da Amerikanci prosječno godišnje koriste 167 plastičnih boca za vodu za jednokratnu upotrebu, od čega se samo 20 % reciklira", navela je Ashlee Piper, stručnjakinja za ekološki način života i autorica knjige Give a Sh*t: Do Good.

"Recikliranje i dalje zahtjeva ogromnu energiju i resurse." Ono je velik zadatak, ali svi mogu doprinijeti malim koracima.

Kutijica i pribor za jelo

Bilo da si doma i naručiš ručak ili putuješ avionom i jedeš u zračnoj luci, vjerojatno ćeš u pakiranju s jelom dobiti i plastični pribor i ubrus za jednokratnu upotrebu. Možda već sa sobom uvijek imaš spremljenu bocu za vodu, šalicu za kavu i slamku, ali postoji još stvari koje možeš nositi, kao što su mali spremnici za jela i platneni ubrusi.

Kupovanje ne pakirane hrane

"Veliki dio plastike zapravo je ambalaža za hranu", navodi Piper. Ako možeš birati između rajčice i paprike po komadu, da sama izabereš točnu namirnicu koju želiš, onda to uradi, nemoj uzeti one koje se već nalaze u plastičnom pakiranju. 

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images

Kupuj u trgovinama, ne online

Kupovanje putem interneta možda je praktično, ali misli na svu onu plastiku koja će biti korištena da bi se tebi dostavio jedan paket. Jednostavan način za smanjiti to je - kupovina u trgovini. Nadalje, ako ti neke stvari nisu dostupne u fizičkim trgovinama te ih moraš naručiti online, onda probaj razmisliti o markama koje ulažu u okoliš i u recikliranu ambalažu.

Možda te zanima... Sjajan potez: Kaufland ukida plastične vrećice, štapiće i slamke Eko

Posude za hranu

Pobrini se da doma imaš odgovarajući asortiman staklenih i metalnih spremnika u kojima ćeš držati svoju hranu kako bi mogla izbjeći plastičnu ambalažu u kojoj dolazi. Ako nisi kod kuće i putuješ nekamo, svoju hranu spakiraj u višekratne vrećice ili u navedene spremnike za hranu. Bit će na sigurnom i u ambalaži koja ne zagađuje okoliš.

Toaletne potrepštine

Uđeš li u svoju kupaonicu vjerojatno ćeš primijetiti mnogo plastike. Od paste za zube, četkice, ambalaže balzama ili dezodoransa. Razmisli o nekim eko opcijama kao što je četkica za zube od bambusa ili uloži u preparate koji dolaze u velikom pakiranju kako ih ne bi morala često kupovati. Plastične britvice možeš zamijeniti metalnima, tampone zamijeniti sve popularnijim menstrualnim šalicama, a jednokratne maramice zamijeniti onima od bambusa.

Možda te zanima... Plastični lampioni zagađuju okoliš - izradi ih od staklenke Eko

Napravi svoja sredstva za čišćenje

Baš kao i u slučaju toaletnih potrepština, proizvodi za čišćenje kuće dolaze u plastičnim pakiranjima. Zbog toga, probaj naći adekvatne zamijene. Miješanjem otopina vode, octa, limunova soka i nekog esencijalnog ulja možeš dobiti sredstvo za čišćenje koje u sebi ne sadržava kemijske sastojke i ne dolazi u plastičnoj ambalaži.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.