Eko Miss(ija) bez plastike 08. studenoga 2019.

Težina odbačene ribičke opreme u oceane jednaka je kao 55 tisuća autobusa na kat

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izgubljena ili odbačena ribolovna oprema, smrtonosna je za živa bića u moru, a upravo ona čini većinu velikog plastičnog otpada u oceanima, navodi se u izvješću Greenpeacea.

Više od 640.000 tona mreža, zamki i ostale opreme korištene u komercijalnom ribolovu svake se godine odbacuje u more. Navedena težina ista je kao i 55.000 autobusa na kat, prenosi The Guardian.

Izvještaj, koje se bazira na najnovijim istraživanjima, poziva na međunarodne mjere za zaustavljanje plastičnog onečišćenja.

Oko 300 morskih kornjača pronađeno je mrtvo uslijed zapletanja u odbačenu ribolovnu opremu na obali Oaxace u Meksiku, prošle godine, a prošlog mjeseca u Škotskoj pronađen je kit koji je u probavnom sustavu imao ribarsku mrežu.

Možda te zanima... Plastični lampioni zagađuju okoliš - izradi ih od staklenke Eko

Aktivistica Louisa Casson, iz Greenpeacea u Velikoj Britaniji, rekla je: "Ribolovna oprema glavni je izvor zagađenja oceanskom plastikom i utječe na morski život u Velikoj Britaniji jednako kao i bilo gdje drugdje."

"Svjetske vlade moraju poduzeti mjere kako bi zaštitile naše globalne oceane", zaključila je.

Jedno je istraživanje otkrilo da je čak 70 % makroplastike (veće od 20 cm) koje je plutalo na površini oceana povezano s ribolovom.

Nedavno istraživanje "velikog pacifičkog otoka smeća", područje gdje se nakuplja plastika na sjeveru u Tihom oceanu, procijenilo je da ono sadrži 42.000 tona megaplastike, od čega je 86 % vezano uz ribarsku opremu.

Možda te zanima... Izum na solarni pogon skuplja plastiku u rijekama prije nego što dođe do oceana Eko Možda te zanima... Sjajan potez: Kaufland ukida plastične vrećice, štapiće i slamke Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.