Eko 12. veljače 2020.

Sjajna vijest za okoliš: Svi mobiteli punit će se na jedan punjač

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europski parlament pozvao je Komisiju da najkasnije do srpnja 2020. predloži jasnija pravila o univerzalnim punjačima.

U Bruxellesu je 30. siječnja izglasana Rezolucija o jedinstvenom punjaču za mobilnu radijsku opremu. Za nju je potpisalo dvadesetak zastupnika, a među njima je bio i Tomislav Sokol kao jedini od hrvatskih članova nadležnog odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Možda te zanima... Točne brojke: Postoci u kojima zagađeni zrak pospješuje bolesti Eko

"Cilj je smanjenje elektroničkog otpada i troškova, te poboljšanje sigurnosti i interoperabilnosti punjača, jer prema istraživanju iz 2014. broj različitih punjača za mobilne telefone smanjen je s 30 u 2009. na tri. No, unatoč tome, kod kupovine novog uređaja novi punjač automatski se dobiva s uređajem. Prema podacima Europske komisije elektronički otpad je najbrže rastuća vrsta otpada u EU-a, i do 2020. bi mogao narasti na više od 12 milijuna tona", stoji na službenim stranicama Europskog parlamenta.

Godišnje više od 50.000 tona elektroničkog otpada

"Prema procjenama, na svjetskoj razini godišnje se proizvede oko 50 milijuna metričkih tona e-otpada, uz prosječno više od 6 kg po osobi. U Europi je 2016. ukupna količina nastalog e-otpada iznosila 12.3 milijuna metričkih tona, što je prosječno 16.6 kg po stanovniku. Kratki životni ciklusi nekih uređaja također uzrokuju veću količinu elektroničkog otpada, navodi se u rezoluciji."

"Proizvođači su se dugo opirali uspostavi jedinstvenog punjača, ali riječ je o logičnom koraku i vrijeme je da ih prisilimo na to. To je za njih maleni korak koji će smanjiti velike frustracije, ali i troškove potrošača. Još važnije, jedinstveni punjač će smanjiti nepotrebno zagađenje okoliša", zaključno je rekao Sokol, prenosi 24sata.

Možda te zanima... Zagađen zrak može izazvati genetske promjene i povećati rizik od bolesti Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.