Eko 07. studenoga 2016.

Zagađen zrak može izazvati genetske promjene i povećati rizik od bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedno istraživanje koje je provedeno uz sudjelovanje novorođenčadi u New Yorku, pokazalo je da prenatalno izlaganje beba zagađivačima može biti u neposrednoj vezi s genetskim promjenama kod još nerođenih beba, pa i sa velikim rizikom obolijevanja od raka.

Istraživanja koja su obavljena na Sveučilištu Kolumbija pratila su zdravstveno stanje 60 novorođenčadi i njihovih majki-nepušača u sirotinjskim dijelovima New Yorka, posebno u Harlemu i Bronxu.

Njihovo izlaganje zagađivačima koji su rezultat izgaranja fosilnih goriva, posebno iz vozila, mjereno je posebnim mjeračima zagađenja koje su žene nosile u posljednja tri mjeseca trudnoće. Kad su se bebe rodile, mjerene su genetske promjene.

"Istraživači su ustanovili za 50 posto povećanje razine trajnih genetskih promjena u beba koje su bile izlagane većem utjecaju zagađivača", naglasila je doktorica Frederica Perera, direktorica Istraživačkog centra Kolumbija Sveučilišta i voditeljica istraživačkog tima.

Mogu li vjerovati dječjim kašicama?

Prvi dokaz da zagađivači mogu izazvati promjene kromosoma u maternici

"Mi već znamo da zagađivači zraka značajno smanjuju rast fetusa, ali smo prvi put dobili dokaze da zagađivači mogu izazvati promjene kromosoma u maternici", naglasila je ona.

Po njenom mišljenju, vrsta genetskih promjena koje su zabilježene mogu se povezati is istraživanja koja ukazuju na povećan rizik od obolijevanja od raka

"Ne možemo precizno predvidjeti povećanje rizika od raka", naglasila je dr. Perera pa je zatražila da vlada poduzme korake za zaštitu djece.

Sveobuhvatna studija o utjecaju na trudnice i plod

Studija objavljena u stručnom časopisu "Epidemiologija raka" samo je dio šireg višegodišnjeg istraživačkog projekta započetog još 1998. godine čiji je zadatak da istraži utjecaj zagađivača zraka, pesticida i pušenja na trudnice i plod koji nose. 

Trudnica__ | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Biolog James Quinn sa MacMaster Sveučilišta u Ontariju u Kanadi, koji je i jedan od autora ranije studije koja se bavila utjecajem zagađivača na genetske mutacije kod miševa, ističe da "studija sa Kolumbije zaslužuje pozornost".

"Ova studija priključila se listi sve brojnijih istraživanja koja pokazuju da zagađivanje koje stvara sam čovjek predstavlja veliki rizik i nosi genetske promjene koje mogu utjecati na buduće generacije", upozorio je Quinn.

Iako znanstvenici još uvijek ne mogu donijeti čvrste zaključke i ostavljaju mogućnost da i drugi zagađivači utječu na genetske promjene, Quinn ukazuje da su zagađivači "sasvim izvjesno uzroci genetskih promjena, ali su neophodna daljnja istraživanja i pokusi". 

Kako ekološki putovati na posao?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.