Eko 28. rujna 2011.

Postani vegetarijanac na dva tjedna

Veganstvo
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Razmišljaš o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali nisi sasvim siguran? Ispuni prijavnicu, zagrizi Vege izazov i postani vegetarijanac na dva tjedna. Povodom obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva, 1. listopada, Prijatelji životinja nude priliku da isprobaš blagodati biljne prehrane za tvoj okoliš i vlastito zdravlje!

Cilj Vege izazova je demistificirati vegetarijansku prehranu i približiti etičke, zdravstvene i ekološke vrijednosti vegetarijanskog načina života te pokazati da ukusna i zdrava hrana dolazi s namirnicama biljnog podrijetla. Svakodnevno, vlastitim odlukama, izborima i aktivnostima utječemo na svijet u kojemu živimo. Uspjeh Vege izazova bit će mjerljiv upravo po tome.

Prijavi se za Vege izazov!

Svi zainteresirani za sudjelovanje u Vege izazovu mogu se prijaviti putem prijavnice na web stranici www.prijatelji-zivotinja.hr ili na štandovima udruge Prijatelji životinja. Na prigodnim štandovima u subotu, 1. listopada 2011. u Varšavskoj ulici, kod Trga Petra Preradovića u Zagrebu, građani će moći, osim prijaviti se za Vege izazov, također prolistati i nabaviti kuharicu 'Mljac' - novoobjavljenu vegansku kuharicu za prave gurmane, gledati projekciju novog kratkog filma 'Meso jede ljude', a u 12 sati moći će degustirati raznovrsna veganska jela.  Slično događanje, s degustacijom ukusnih jela, bit će istodobno održano u Marmontovoj ulici u Splitu.

Za Vege izazov prva se prijavila poznata pjevačica i kantautorica Lea Dekleva. Sve sudionike Vege izazova očekuju nagrade, a na stranici Prijatelja životinja će se, tijekom trajanja Vege izazova, svakodnevno izmjenjivati ukusni vege recepti. Svjetski dan vegetarijanstva tako može postati početak novih, zdravih i etičnih izbora, koji donose dugotrajne pozitivne promjene za svakog pojedinca, a time i za cijeli svijet.

Vege izazov završava na ZeGeVege festivalu

Vege izazov završava na ZeGeVege festivalu, festivalu održivog življenja koji će se održati 14. i 15. listopada 2011. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Festival se održava povodom desete obljetnice udruge Prijatelji životinja, organizatora ovog jedinstvenog festivala, na kojemu će i ove godine, uz veliki broj izlagača i cjelodnevni program na pozornici, biti mnoštvo zanimljivih, edukativnih i zabavnih sadržaja - besplatnog šminkanja, promotivnih prodaja, ekoloških inovacija itd. Uz razne degustacije, prigodni restoran nudit će povoljne zdrave obroke.

Onima koji se ipak ne odluče Vege izazov zamijeniti veg(etarij)anskim načinom života, ostaje korisno iskustvo koje će im u budućnosti omogućiti lakše prebacivanje na bezmesnu prehranu, koju prakticira već preko 150 tisuća građana Hrvatske. Idejni začetnik i inicijator Vege izazova je tvrtka Lush koja svoje proizvode ne testira na životinjama. Vege izazov završava održavanjem ZeGeVege festivala, 14.10., ali za neke ne mora završiti - odluka je na tebi!

Klikni i ispuni prijavnicu...

Svjetski dan vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada, širom svijeta obilježava sve veći broj vegetarijanaca i vegana, kao i oni koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš.

Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, a u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st.p.Kr., prakticirajući i šireći nenasilan način života.

Vegetus - zdrav, svjež i pun života

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine. Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi ''vegetarian'', a njen izvor iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Humanitarna strana vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Danas, kada brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 60 milijardi godišnje, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje svijeta u kojemu će se uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta.

Izjava dugogodišnjeg etičkog vegetarijanca, poznatog glumca Richarda Gerea govori upravo o tome: 'Naša je dužnost, kao skrbnika ovoga planeta, da sa svim vrstama postupamo s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.