Eko 21. studenoga 2017.

Pomozi Planetu tako da smanjiš, ponovno upotrijebiš i recikliraš stare stvari

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Europski tjedan smanjenja otpada (The European Week for Waste Reduction) je međunarodna inicijativa koja u tjedan dana, putem različitih aktivnosti, kampanja i programa, nastoji uključiti vlasti, tvrtke, civilni sektor i građane u osvještavanje prednosti održivog gospodarenja otpadom. Deveti tjedan smanjenja otpada počinje 18.11. i traje do 26.11.2017.

Preko 13.000 akcija biti će pokrenuto u 30 država kako bi se šira javnost, poslovni sektor, učenici i vlade uvjerili da je smanjenje nastanka otpada u Europskoj uniji neophodno - 2,5 milijardi tona otpada proizvede se godišnje u Europskoj uniji!

Cilj projekta je:

  • Povećati svijest o smanjenju nastanka otpada, ponovna uporaba i recikliranje materijala
  • Naglasiti što je sve postignuto kao posljedica povećanja svijesti o smanjenju nastanka otpada, ponovnoj uporabi i recikliranju materijala
  • Mobilizirati i ohrabriti javnost te sve ciljane skupine da se koncentriraju na 4 ključne aktivnosti  
  • Ojačati centre ponovne uporabe, dajući im komunikacijske alate i materijale te obuku / edukaciju o mogućnostima ponovne uporabe
Recikliranje Možda te zanima... Recikliranje za početnike Eko

Otpad je gorući ekološki, društveni i ekonomski problem. Količina otpada proizvedenog u kućanstvu se od 1970. godine udvostručila. To je povećanje rezultat neodržive proizvodnje i potrošnje. Trendovi u upravljanju otpadom u EU polako se popravljaju, ali su razlike u pristupu gospodarenju otpadu i dalje izrazito velike. Tjedan smanjenja otpada želi naglasiti i skrenuti pažnju na te probleme, promovirajući dobru praksu. Akcije se mogu svesti na tri slova R: reduce (smanjenje), reuse (ponovna uporaba), recycle (recikliranje). To su poželjne metode gospodarenja otpadom. Pri tom je najvažnije smanjenje otpada. Najbolji je onaj otpad koji nije ni nastao

Smanjenje se ovdje odnosi i na smanjenje resursa u proizvodnji. Druga najbolja opcija, ponovna uporaba proizvoda, uključuje i pripremu za tu aktivnost, a treća mogućnost - recikliranje materijala, trebala bi biti zadnja opcija. Tema ovogodišnje kampanje je Reuse & Repair – Give it a new life! (Ponovna uporaba i popravak: Nov život odbačenim predmetima). Najlakši, ali vrlo važan način prevencije otpada, ponovna uporaba i popravak, pokazat će koliko je lako naći novu vrijednost nečemu za što smo mislili da je postalo beskorisno. Time se želi promijeniti stav ‘’bacit ću to’’ u stav ‘’stalo mi je do proizvoda i resursa koji su u njega utrošeni’’. Ove godine, ponovnom uporabom, pokušat ćemo udahnuti nov život još većem broju predmeta i pokazati koliko je vrijednih resursa ušteđeno. Ponovna uporaba je način da se neki odbačeni predmet obnovi, popravi, prilagodi, renovira.

 | Author: PR Foto: PR

Pokretači aktivnosti mogu biti građani, ustanove, organizacije, tvrtke, institucije. Na pokretačima aktivnosti je da putem jedne ili više aktivnosti pokrenu kampanju smanjenja otpada. Kako bi u tome bili što uspješniji, 40 koordinatora je u 30 zemalja pokrenulo mnogobrojne dionike kako bi doprijeti do što većeg broja ljudi.

Možda te zanima... Pokloni svoju staru odjeću i otkloni zbrku u ormaru Eko

Ključne činjenice europskog tjedna smanjenja otpada 2017.

♻ 13,410 relevantna aktivnost – novi rekord!

♻ Surađuje ukupno 40 koordinatora

♻ U 30 država

Aktivnosti podijeljene u 4 teme:

♻ Strogo sprečavanje i smanjenje na izvoru nastanka otpada

♻ Ponovna uporaba i priprema za ponovnu uporabu

♻ Sortiranje otpada i recikliranje

♻ Čišćenje nastalog otpada

Aktivnost specifična za prevenciju nastanka otpada

♻ Ponovna uporaba i popravak: Nov život odbačenim predmetima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.