Eko 25. kolovoza 2010.

Recikliranje za početnike

Recikliranje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više od dvije trećine stvari koje bacamo u smeće može se reciklirati. Usvoji naviku odvajanja otpada pa staklene i plastične boce, limenke i stari papir odlaži u posebne spremnike za reciklažu - na ulici, u reciklažnom dvorištu ili u trgovini. Tako čuvaš okoliš, a za neke "artikle" možeš dobiti i povratnu naknadu

Od starih - nove novine

Svakom tonom recikliranog papira spašava se 15 stabala. Reciklirani papir pretvara se u nove proizvode kao što su novine, papir za printere, knjige, uredski materijal, letci ili toaletni papir.

U plave spremnike za papir bacaj novinski i uredski papir, časopise, kataloge, prospekte, bilježnice te papirnatu i kartonsku ambalažu.

Tetrapak ambalažu, plastificirani, metalizirani ili zauljeni papir i fotografije nemoj ostavljati u ovim spremnicima jer se ne mogu reciklirati.

Staklene boce i staklenke odnesi u zeleni spremnik

Do 90 posto stakla može se reciklirati za izradu boca, čaša, staklenki i ostalih predmeta u kućanstvu, primjerice svijećnjaka.

U zelene spremnike za staklo možeš odlagati staklene boce i staklenke svih boja, od sokova, vina, alkoholnih pića, marmelada, voća, povrća i dječje hrane, te staklene čaše.

U spremnike za reciklažu nemoj odnositi prozorsko, automobilsko i medicinsko staklo, ambalažu jakih kemikalija i zapaljivih tvari, kristal, ogledala, porculan, keramiku, žarulje i neonske svjetiljke.

Plastična i metalna ambalaža

Plastika se na odlagalištima otpada ne raspada, no može se reciklirati za izradu različitih proizvoda, poput kutija, vlakana za sagove, vrtnog namještaja, cijevi, industrijskih podova, vreća za smeće i kvačica. Aluminijske konzerve mogu se reciklirati za izradu novih.

Žuti spremnici namijenjeni su uglavnom prikupljanju plastike i metala ze recikliranje, s tim da su žuti spreminici ponekad namijeni samo za plastiku, a metal se onda odlaže u sive spremnike.

U njima možeš ostaviti plastičnu ambalažu deterdženata, šampona i prehrambenih proizvoda, kao što su boce i posudice, no tu nije mjesto ambalaži jakih i zapaljivih tvari niti plastičnim igračkama.

Od metalne ambalaže u spremnike bacaj limenke, konzerve, metalne poklopce i zatvarače, ali u njima ne ostavljaj ambalažu sprejeva, boja i lakova.

Još ideja za recikliranje potraži u knjizi Organski dom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.