Eko 29. lipnja 2020.

'Plastični Nil': Tri četvrtine riba u najdužoj rijeci na svijetu sadrži komade mikroplastike

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ekskluzivna studija koju je vodio i nadgledao britanski znanstvenik sa sjedištem u Danskoj donosi otkrića koja će alarmirat one koji su zabrinuti zbog implikacija ulaska plastike u ljudski prehrambeni lanac.

Novo istraživanje Sky Newsa ukazuje na hitnu potrebu za dodatnim istraživanjima utjecaja plastičnog zagađenja u rijekama - i poziva na daleko veći fokus na utjecaj koji kontaminirana riba vjerojatno ima na milijune i milijune ljudi čiji život ovisi o ribama iz rijeke Nil.

Možda te zanima... Više od tisuću tona plastične prašine godišnje prođe kroz nacionalne parkove SAD-a Eko

Istražni tim Sky Newsa proveo je više od dva mjeseca putujući duž Nila, prikupljajući vizualne dokaze i svjedočenja stručnjaka, poljoprivrednika, ribara, političara, znanstvenika, pa čak i veterinara koji žive u zemljama koje ovise o najduljoj rijeci na svijetu - Nil. Ono što su pronašli jest da je najduža rijeka na svijetu i njezini pritoci jako zagađeni duž cijele rute od njezinog izvora u jezeru Victoria do mjesta gdje se na kraju ulijeva u Sredozemno more.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Tim Sky Newsa radio je u suradnji s dr. Farhanom Khanom, čiji je cjelokupni recenzirani rad ovdje.

Doktor Khan ima bogato iskustvo i nadgledao je sva istraživanja, radeći s malim timom na dva kontinenta. Njegov tim prikupio je uzorke dvije najčešće ribe na rijeci Nil - nilskoj tilapiji i somu - s otoka Dahab u središtu egipatske prijestolnice, Kaira.

Istraživanje je provedeno u tajnosti

Početno istraživanje provedeno je u tajnosti u skrivenim laboratorijima u Egiptu. To je bilo neophodno jer su u prošlosti egipatske vlasti zatvorile one koji su pogrdno govorili o Nilu ili čak dovodili u pitanje njegovu čistoću. " Svi koji su bili uključeni u istraživanje u Egiptu zatražili su anonimnost i tražili su od nas da ne utvrđujemo gdje su provedene početne studije zbog straha od posljedica, ali bez njihove značajne hrabrosti, stručnosti i pomoći, ovo se znanstveno istraživanje nije moglo provesti", prenosi Sky News.

Možda te zanima... Vrijeme je za buđenje: Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova! Eko

Spomenuta je studija bila usredotočena na samo veće komade plastike koji se nalaze u ribljim crijevima. Neki su komadi bili dovoljne veličine da bi se mogli vidjeti golim okom. To je navelo znanstvenike u sumnju da je vrlo vjerojatno da bi daljnje istraživanje još sitnijih čestica otkrilo još veći stupanj plastičnog onečišćenja u ribljim crijevima.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Doktor Khan naveo je da gustoća i količina plastike u ribama i veliki postotak zahvaćenih riba imaju vrlo zabrinjavajuće posljedice na budućnost čitavog života na Nilu.

"Kolekcija ovih vrsta vlakana zaista može utjecati na to koliko je riba sposobna pronaći i probaviti svoju hranu", rekao je. "Što bi moglo imati učinak na, na primjer, ponašanje u hranidbi i unosu hranjivih tvari. To zauzvrat može utjecati na rast i razmnožavanje, a samim tim i na riblju populaciju."

Doktor Khan stoga inzistira na tome da treba hitno istražiti posljedice toga - ne samo dugoročne učinke na zdravlje riba, već i na ljude koji konzumiraju kontaminiranu ribu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.