Eko 15. ožujka 2021.

Pješčane oluje u Pekingu nisu rijetkost zbog krčenja šuma i erozije tla

Foto: Facebook
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kineska prijestolnica zasuta je gustom smeđom prašinom zbog jakog vjetra koji puše iz pustinje Gobi i dijelova sjeverozapadne Kine, u onome što je meteorološki ured nazvao najvećom pješčanom olujom u desetljeću.

Kineska meteorološka postaja objavila je žuto upozorenje u ponedjeljak ujutro i izvijestila da su se pješčane oluje proširile iz Unutarnje Mongolije u provincije Gansu, Shanxi i Hebei, koje okružuju Peking. Vrhovi blokova u središnjem Pekingu jedva su se vidjeli u ponedjeljak ujutro, a građani su nosili improvizirana pokrivala za glavu da bi zaštitili lice i kosu.

Snažne pješčane oluje pogodile su i susjednu Mongoliju, a najmanje 341 osoba prijavljena je kao nestala, javlja kineska državna novinska agencija Xinhua.

 | Author: Facebook Foto: Facebook

Letovi iz Hohhota, glavnog grada kineske Unutarnje Mongolije su odgođeni. Otprilike petina dolaznih i odlaznih letova na međunarodnoj zračnoj luci Peking Capital i Peking Daxing otkazana je od podneva, što je više nego obično tijekom sezone pješčane oluje, prema podacima zrakoplovne agencije za pružanje podataka Variflight.

 | Author: Facebook Foto: Facebook

Očekivalo se da će se pješčane oluje pomaknuti na jug prema delti rijeke Yangtze što će se vidjeti do srijede ili četvrtka, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša. Peking se suočava s redovnim pješčanim olujama u ožujku i travnju zbog blizine pustinje Gobi, kao i krčenja šuma i erozije tla u sjevernoj Kini.

Možda te zanima... Klimatska kriza veći je problem za čovječanstvo od trenutne pandemije Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.