Eko 21. kolovoza 2018.

Parfemi: 7 bolesti koje mogu uzrokovati i simptomi osjetljivosti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevno smo okruženi brojnim umjetnim mirisima od dezodoransa preko parfema pa sve do sredstava za čišćenje. Svi su ti mirisi uglavnom ugodni, ali većina ih sadrži štetne kemikalije koje dugoročno mogu izazvati iritaciju ili čak ozbiljnije zdravstvene probleme.

Parfemi se spominju u egipatskim hijeroglifima već 3.000 godina prije Krista. U Europu je parfem stigao u 14. stoljeću, gdje je postao popularan među plemićima, a služio je da prekrije neugodne mirise tijela. I dok su parfemi iz drevnog doba bili bazirani na cvjetnim mirisima i prirodnim aromama, suvremeni mirisi su nešto sasvim drugo. Krajem 19. stoljeća, kemičari su počeli izolirati spojeve iz aromatičnih ulja, a te stabilnije sintetičke verzije dulje su držale miris. Danas se vrlo rijetko koriste pravi prirodni sastojci u parfemima, a umjesto njih se koriste razne kemijske mješavine.

Sastojci parfema smatraju se poslovnom tajnom te ne moraju svi sastojci biti istaknuti na ambalaži što je proizvođačima omogućilo da stavljaju u parfeme najrazličitije nepouzdane i neprovjerene kemikalije.

Kada je radna skupina za zaštitu okoliša (EWG) testirala kemikalije u nekim popularnim parfemima, ustanovili su da u svakom parfemu ima u prosjeku 14 kemikalija koje nisu na popisu. Od tih kemikalija mnoge su poznati ometači hormona i alergeni. Proizvođači danas koriste oko 3.100 sastojaka u različitim kombinacijama za stvaranje parfema i mirisa. Izvješće Nacionalne akademije znanosti u SAD-u pokazalo je da je 95% kemikalija korištenih u mirisima sintetička petrokemija (sastojci dobiveni iz nafte).

Parfemi | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Neke od kemikalija u parfemima

Ftalati - ova se kemikalija povezuje s autizmom, ADHD-om i neurološkim poremećajima te je zabranjena u EU, Japanu, Južnoj Koreji, Kanadi i Kini. Istraživanja također povezuju ftalate s rakom, endokrinim poremećajem i razvojnom i reproduktivnom toksičnošću. Druge studije povezuju ftalate s oštećenjem spermija i promijenjenom u genitalnom razvoju kod dječaka.


Formaldehid - opće poznat kao jedna od najopasnijih kemikalija. Kancerogen je, a nalazi se u lakovima za nokte te u raznim sintetičkim proizvodima za njegu kose, kože i tijela kao antimikrobna tvar i konzervans, ali se na deklaracijama nikada ne navodi kao 'formaldehid'. Pojavljuje se pod različitim pseudonimima (većina ih u sebi sadrži riječ 'form', primjerice: formalin, isoform i formalith). Nažalost, formaldehid se ne nalazi samo u našim parfemima i mirisima već i u mnogim konvencionalnim namještajem i građevinskim materijalima.

Phenoxyethanol - aromatični eter alkohol koji se upotrebljava zbog mirisa i zbog svojih konzervirajućih svojstava. Smatra se sigurnim za upotrebu u kozmetičkoj industriji. Prema nekim istraživanjima smanjuje plodnost, toksičan je za reproduktivni sustav i povećava rizik od preranog poroda. Djeluje iritirajuće na oči, pluća i kožu, slabi imunološki sustav.
Parfem-Zena | Author:

Simptomi koji mogu upućivati da si osjetljiva na parfeme

Kemikalije u mirisima mogu uzrokovati simptome kao što su:

  •     smanjena funkcija pluća, iritacija dišnog sustava, pogoršanje simptoma astme
  •     alergijske reakcije
  •     komplikacije u trudnoći
  •     migrene i glavobolje
  •     kožne probleme
  •     kognitivne probleme
  •     gastrointestinalne probleme
Možda te zanima... Na koji način kreme za lice, parfemi i šminka ubrzavaju menopauzu Zdravlje

Parfem-Zena Možda te zanima... Parfemi potiču stvaranje sunčevih mrlja! Ljepota i relax

Ni proizvodi bez mirisa nisu sigurni

Jasno je da se miris treba izbjegavati, ali i proizvodi koji ne sadrže mirise nisu puno bolji. Naime, ti mirisi sadrže kemikalije koje prekrivaju druge kemikalije neugodnijeg mirisa u proizvodu, ali ne sadrži cvjetni ili neki drugi izražen miris. Znači, u osnovi su to proizvodi koji ne sadrže snažne mirise, piše na portalu Wellness Mama. Dobra alternativa parfemima su eterična ulja, ali i ona moraju biti provjerna i nanositi se na kožu prema uputama proizvođača. 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.