Zdravlje Zdravlje žena 16. siječnja 2017.

Na koji način kreme za lice, parfemi i šminka ubrzavaju menopauzu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovije istraživanje pokazalo je da menopauza, koja označava kraj reproduktivnog perioda kod žena, nije određena samo godinama i genetikom, već izlaganje pojedinim kemikalijama i štetnim tvarima ubrzava ovaj proces.

Naime, dr. Amber Kuper sa Sveučilišta u Washingtonu smatra da pojedine kemikalije mogu ubrzati proces ulaska u menopauzu za čak četiri godine.

Top 7 štetnih sastojaka u kozmetici!

Istraživanje o štetnim kemikalijama u kozmetici

Tim stručnjaka zajedno s dr. Kuper proveo je istraživanje na 31.575 žena starosti od 45 do 55 godina. Analizom uzoraka krvi i urina utvrđeno je da su žene koje su koristile veće koncentracije kemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici, kao i u spreju za kosu, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena.

Kako koža stari u 40-im, 50-im i 60-im te što joj treba?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje štetnim tvarima bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika, pa je na taj način utjecalo na reproduktivne funkcije.

Većina tih štetnih supstancija nalazi se svuda oko nas i nije nam lako zaobići ga. Dr. Kuper preporučuje da izbjegavamo kozmetiku koja sadrži pesticide, a više koristimo onu na prirodnoj bazi. Također, treba izbjegavati i parfeme koji sadrže ftalate, a posebno hranu upakiranu u plastičnoj ambalaži. Ona je rekla da joj nije cilj ikoga plašiti, već želi povećati razinu svijesti o ovom problemu.

Uzmi ogledalo, dobro se pogledaj i otkrij kako ćeš starjeti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.