Eko 09. kolovoza 2021.

Ovaj grčki otok nestaje u plamenu, stanovnici spašavaju životinje

Foto: NICOLAS ECONOMOU/REUTERS/PIXSELL Uplašeni ljudi evakuiraju domove u pratnji kućnih ljubimaca
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Preko 10 požara bukti diljem Grčke, a najkritičnija je situacija na otoku Eubeji gdje su vatrogasni zrakoplovi došli tek nekoliko dana nakon izbijanja požara. Lokalno stanovništvo je primorano na evakuaciju, a za sve krive premijera koji je kao prioritet stavio požare u okolici Atene

Požari su posljednjih dana opustošili dijelove Turske, Italije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Kalifornije, ali i našu obalu, no posebno je alarmantna situacija u Grčkoj. Grčki vatrogasci u nedjelju nisu uspjeli staviti pod kontrolu požar koji je planuo na otoku Eubeji prije nekoliko dana, a stanovnici u obalnom mjestu Pefki premoreni su na evakuaciju. 

Dok starije stanovništvo volonteri brodicama prevoze na sigurno, ostatak stanovnika u strahu od požara koji hara gradom svoje kućne ljubimce i tek koji predmet iz doma donose na samu obalu. Požar je već zahvatio i brojne kuće, a mještani u panici sijeku stabla kako bi izbjegli daljnje širenje. 
 

 | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL Plamen je već zahvatio brojne kuće, a stanovnici sijeku drva kako bi spriječili širenje požara

Ono što otežava gašenje požara je nedovoljna količina vatrogasaca i vatrogasne opreme. Grčkom trenutno hara preko 10 razornih požara, a gradonačelnik požarom zahvaćenog grada Istiaia Giannis Kotzias za lokalnu televiziju Skai je u strahu izjavio: "Sami smo. Bliži nam se kraj". U to su uvjereni i ostali stanovnici koji navode da su sve vatrogasne snage usmjerene samo na gašenje požara u okolici Atene te da nisu satima vidjeli vatrogasne zrakoplove. 

Satelitske snimke razmjera razornih požara objavila je tvrtka Maxar Technologies. Na snimkama se jasno vidi gusti dim, ali i ogromno područje šume koje je uništeno plamenom. Dok vatra bukti jednim od najvećih grčkih otoka, požari u okolici Atene polako su stavljeni pod kontrolu. 

 | Author: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS/PIXSELL Foto: ALEXANDROS AVRAMIDIS/REUTERS/PIXSELL Plamen je opustošio velik dio šume na otoku Eubeja

Iako Grčka ima jednu od najvećih europskih vatrogasnih flota zrakoplova i helikoptera, za ovaj razmjer požara potrebna im je pomoć pa su svoje snage ustupili zemlje diljem Europe i Bliskog Istoka. Ipak, kritike na odluke premijera Kiriakosa Micotakisa ipak pristižu jer se njegov plan jasno temelji na tome da želi zaštiti samo ljude, ali ne i imovinu te prirodu pa je zato kao prioritet stavio Atenu s četiri milijuna stanovnika, a zanemario Eubeju na kojoj živi 220 tisuća ljudi, prenosi grčka televizija.
 

Možda te zanima... Zašto su požari iz godine u godinu sve opakiji diljem svijeta? Eko

Požari na Eubeji već sada su ostavili mnoge ljude bez domova, a oni u panici bježe na sigurno s onim najbitnijim, svojom obitelji i kućnim ljubimcima. Posljedice ovog razornog požara tek ćemo vidjeti narednih mjeseci, no na tamošnje stanovnike ostavit će vječan trag. 
 

 | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL Lokalno stanovništvo spas je potražilo na samoj obali gdje čekaju evakuaciju ili poboljšanje situacije

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.