Eko 07. rujna 2021.

Otpad se u prirodi razgrađuje stoljećima, a pomoći planetu možeš odmah

Foto: shutterstock Otpad se u prirodi razgrađuje nekoliko stotina godina, a ploggingom ćeš utjecati na zdravlje prirode, ali i svog organizma
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plastične vrećice, opušci, staklene boce i ostali svakodnevni predmeti čine velik ekološki problem jer im je za potpunu razgradnju potrebno i do milijun godina.

Jedna odbačena vrećica, jednokratna čaša za kavu ili opušak cigarete za tebe možda ne znači puno, no za okoliš predstavlja velik problem, pogotovo kada uzmemo u obzir da se dnevno diljem svijeta na odlagalištima otpada nađe na milijune ovakvih proizvoda. Dio otpada osim na odlagalištu završi i u prirodi. 

Otpad, pogotovo onaj plastični, u prirodi se zadržava dugi niz godina, no to ne znači da će jedna plastična boca ili komad papira ostati istog oblika do samog kraja. Otpad se pod djelovanjem sunčevog zračenja, zbog oksidacije ili mehaničkog postupka kida na sve sitnije i sitnije komadiće koje je kasnije teško pokupiti. S vremenom takve čestice postaju toliko male da ulaze kroz hranu koju jedemo i vodu koju pijemo i u naš organizam gdje izazivaju štetu. Sam postupak razgradnje od cijelog proizvoda do sitnih nanočestica i na kraju potpune razgradnje može trajati do nekoliko stotina ili čak milijuna godina.

U nastavku ćeš naučiti nešto više o tome koliko se pojedini predmeti razgrađuju na odlagalištima i u prirodi, a ako želiš stati na kraj zagađenju našeg okoliša, vrijeme je da pozoveš društvo i zajedno krenete na plogging. Još nikada nisi isprobala ovaj sport koji spaja tjelovježbu i ekologiju? Vrijeme je da se okušaš u ploggingu na Ekotlonu, najvećoj plogging utrci u Zagrebu, 11. rujna, na Bundeku!

Plastika

Iako se koristi tek 70-ak godina, plastika je neizostavni dio života skoro svakog od nas. Nalazi se u gotovo svemu, od pakiranja hrane, odjeće, tehnologije do sredstava za čišćenje i higijenskih proizvoda. Tone plastike koja se može reciklirati završe na odlagalištima i u prirodi, a da se potpuno razgradi potrebno je i do 800 godina, procjenjuju stručnjaci. 

Plastične vrećice razgrade se već nakon 10 do 20 godina, no predmetima poput jednokratnih pelena i četkica za zube potrebno je preko 500 godina da se potpuno razgrade. Plastične slamke koje smo godinama koristili u neograničenim količinama u prirodi se zadržavaju i do 200 godina, dvostruko manje nego plastične boce koje će u prirodi ležati i do 450 godina prije nego što se razgrade u potpunosti. Na plastične predmete u prirodi sigurno ćeš naići, a pomoći našem planetu možeš i tako da jednom tjedno okupiš ekipu i zajedno se uputite na plogging. Prijatelje možeš pozvati i na Ekotlon: veliku plogging utrku, 11. rujna na Bundeku. Prijavi se ovdje!

Papir 

Za razliku od plastike, papir se razgrađuje znatno brže. Praksa je pokazala da se papir na odlagalištima otpada razgradi za dva do šest tjedana, ovisno o sastavu. Većina papira koji završi na odlagalištu može se reciklirati čime bi se smanjila potreba za korištenjem novih sirovina, odnosno smanjila bi se sječa drveća. Recikliranjem papira također smanjujemo volumen otpada na odlagalištima. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Plastični predmeti mogu se reciklirati, ali često završe na odlagalištima otpada i u prirodi
 

Metal 

Od željeza do aluminija, gotovo svaki metalni predmet može se reciklirati, no ipak nekako završe na odlagalištima ili u prirodi gdje s vremenom propadaju. Metal ima odlično svojstvo da se može rastopiti i ponovno iskoristiti za izradu predmeta iste kvalitete. Ako ipak završi u prirodi, tamo će ostati od minimalno 50 do čak 500 godina

Problem nisu samo limenke od hrane i pića nego i elektronski uređaji. Takvi uređaji sadrže brojne metale koji su štetni i opasni za okoliš, kao što su živa ili olovo. Opasni metali mogu ugroziti prirodne izvore vode ili promijeniti svojstva zemlje na kojoj se nalaze. Ako se u na takvoj zemlji nađe povrće ili voće, velike su šanse da taj isti štetni metal koji smo bacili u obični otpad završi u našem organizmu.

Najčešći otpad pronađen u prirodi

Među plastičnim bocama i vrećicama, u parkovima na našem prostoru najčešće možemo pronaći i jednokratne čaše za kavu i opuške cigareta. Dok će se takve čase razgraditi za 30 godina, opušcima će trebati i do pet godina. Problem je što je velik udio ovih proizvoda papir pa često mislimo kako nije tako velika šteta baciti ih u prirodu, no jednokratne čaše imaju tanki sloj plastike na unutrašnjim stijenkama, a opušak cigarete sastoji se od tankih vlakana plastike. Pomozi prirodi očuvati svoju ljepotu i već idući jogging pretvori u plogging, a započeti možeš na Ekotlonu

Neke se stvari nikada neće razgraditi

Jesi li znala da postoje neke stvari koje se nikada neće razgraditi, neovisno koliko dugo vremena provele na odlagalištu? U tu skupinu predmeta spadaju i sve staklene stvari te one od stiropora. Staklu je potrebno do dva milijuna godina da se razgradi, što znači da će odbačene boce ili staklenke u prirodi tu i ostati sve dok ih netko ne pokupi. Dok se određene vrste plastike mogu reciklirati do devet puta prije nego što izgube svojstva, staklo se baš kao i metal može reciklirati neograničen broj puta

Kao i staklo, stiropor se skoro nikada neće razgraditi u prirodi, odnosno trebat će mu stotine i stotine godina za to. Neka ti činjenica da će komad stiropora u prirodi biti u istom obliku i nekoliko generacija nakon tebe uvijek bude na umu kada kupiš neki novi proizvod zapakiran u stiropor i pitaš se što ćeš s njim. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock U ploggingu mogu uživati sve generacije
 

Prijavi ekipu na Ekotlon!

Ako si već iskusna u ploggingu ili ga tek želiš isprobati, svakako zabilježi 11. rujan u kalendar. Upravo tada se u Gradskom parku Bundek u organizaciji 24sata i missZDRAVA održava Ekotlon utrka u ploggingu. Utrka je prilagođena svima: za iskusne trkače tu je maxi plogging staza dugačka čak 5 kilometara, a za one kojima je to predugačko ili će doći s mlađom djecom, tu su midi plogging staza od 2 kilometra i mini plogging staza dugačka 1000 metara.

Uz zagarantiranu dobru zabavu, čišćenje prirode i osiguranu potrošnju kalorija, možeš osvojiti i nagrade! Sudionici utrke nagrađivat će se prema kategorijama, pa nagrade dijelimo: NAjstarijem sudioniku utrke, NAJmlađem sudioniku utrke, NAJbržem sudioniku profesionalne/napredne/obiteljske staze, NAJsporijem sudioniku profesionalne/napredne/obiteljske staze, NAJkreativnijem sudioniku utrke, NAJfotografičnijem sudioniku utrke koji objavi sliku iz sponzorskog photo cornera na svojem Instagramu. Najbržeg trkača na utrci adidas nagrađuje s novim 4DFWD tensicama, a svi posjetitelji na eventu imat će jedinstvenu priliku da isprobaju ove revolucionarne tenisice napravljene u suradnji s vrhunskim sportašima.

Za duže staze od 5 i 2 km kotizacija iznosi 40 kn, dok je obiteljska kotizacija za mini stazu 60 kn. Na najmanjoj (obiteljskoj) plogging stazi bit će postavljeni i edukativni panoi na kojima će djeca i roditelji moći saznati razne zanimljivosti o ekologiji, recikliranju i slično pod pokroviteljstvom Ine. Utrka ima i humanitarni duh pa će tako ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji.  Prijave traju do 9. rujna (do 23:59 sati) ili do popunjenja maksimalnog broja natjecatelja. 

Zagrijavanje uz Sanju Žuljević i adidas trenere, te bogati startni paketi

Popularna trenerica Sanja Žuljević zajedno s trenerom adidas Runnersa Zagreb, pobrinut će se da se dobro zagrijete prije utrke. Svakako dođite ranije jer zagrijavanje počinje u 9:30 sati! Ako još niste, prijavite se na Ekotlon jer uoči utrke sudionicima dijelimo bogate startne pakete koji uključuju: službenu majicu utrke, startni broj s čipom za mjerenje vremena, bočicu vode, zaštitne rukavice, složivu vrećicu od reciklirane plastike, prigodne darove organizatora i sponzora utrke. Startne pakete moći ćete preuzeti na dan utrke, 11. rujna već od 9 sati.
 

 | Author: Promo Foto: Promo

Treneri i nutricionisti savjetuju na Ekotlonu

U programu sudjeluju nutricionistica Sandra Krstev Barać koja će pričati o hrani koja je poželjna za trening, te što je nabolje jesti prije i poslije trčanja. Također, moći ćete poslušati Igora Černešeka (sportski psiholog) i Denisa Rajčića (fitness trener) na temu utjecaja treninga na psihičko i fizičko zdravlje.

Što to djecu očekuje na Ekotlonu?

Naravno, nismo zaboravili ni na one najmlađe. Djeca će na Ekotlonu uz dobru zabavu i kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi sa svojim roditeljima, imati priliku naučiti ponešto o recikliranju i očuvanju okoliša putem raznih edukativnih radionica, a zahvaljujući Konzumu podijelit ćemo im hrpu popularnih Morsovaca. Također, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost poklonit će čak 100 komada dječje igre 'Nisam za bacit', koju će klinci ujedno imati priliku zaigrati nakon utrke.

Dječji vrtić Petrinjčica organizira nekoliko zabavnih aktivnosti za svu djecu, a nastupit će i dječji zbor 'Zagrepčanke i dečki' . Kako bi roditelji mogli malo 'predahnuti', svoju djecu moći će povjeriti na čuvanje stručnoj suradnici Branki Vobner i njezinom timu iz poznate dječje igraonice Šareni Balon

Nisu potrebne covid potvrde

Utrka se odvija u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, sudionicima nisu potrebne covid potvrde jer je utrka na otvorenom. Osobe dok trče ne trebaju nositi maske, ali dok čekaju u redu za akreditiranje ili catering trebaju nositi maske ili biti na distanci od 2 metra.

Dođite 11. rujna na Bundek na najveću plogging utrku u Hrvatskoj! Prijavite se OVDJE jer će ukupan iznos od prodaje kotizacija biti utrošen za nabavu opreme koju doniramo stradalom Dječjem vrtiću Petrinjčica, a pratiti nas možete i na društvenim mrežama. Ponosni partneri projekta su Konzum, adidas, INA, HEP, OTP banka i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt podržava Bigbelly SMART SOLUTIONS FOR CITIES.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.