Eko Eko dom 22. siječnja 2018.

Svi psi idu u raj, a mačke idu gdje god požele?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koliko dobro poznaješ svoju mačku ili mačka? Je li tvoja mačka ekstrovert ili sramežljiva? Impulzivna ili oprezna? Pohlepna? Ljubomorna? Zaigrana? Istraživanja osobnosti životinja nedavno je proučavala kako bi to trebala izgledati i ponašati se 'mentalno zdrava mačka'.

Studija objavljena u znanstvenom časopisu PLOS One - "Mačjih 5: Istraživanje osobnosti kućnih mačaka (Felis catus)" imala je dvostruki cilj -  istražiti osobnost velikog uzorka kućnih mačaka (većina prethodnih bihevioralnih istraživanja fokusirala se na probleme mačaka koje su bile pod nekim stresom) te načine koji bi pomoću psihološkog profiliranja maca pomogli vlasnicima i veterinarima poboljšati brigu o njima.

Pokazalo se kako su mace puno društvenije nego ljudi misle da jesu, a svoje ponašanje oblikuju prema drugim mačkama iz svoje okoline (kuće ili susjedstva), te prema ponašanju svojih vlasnika. 

Manjak pažnje njihovim društvenim i emocionalnim potrebama smanjuje i njihovo životno blagostanje. 

Dominantne osobnosti mačaka

Istraživači su ispitali nekoliko tisuća vlasnika mačaka da ocijene svoje mačke s 52 osobine, a njih 5 pokazalo se dominantnima: neurotičnost, dominacija, impulzivnost, poslušnost i ekstrovertnost

Ovih mačjih velikih 5 poklapa se i s ljudskih dominantnih 5 osobina: otvorenosti, savjesnosti, ekstrovertnosti, poslušnosti i neurotičnosti.

Možda te zanima... Vlasnici mačaka su zdraviji: Šest tajnih iscijeljujućih moći mačaka Eko Možda te zanima... Mačke i introverti imaju četiri zajedničke osobine Eko

Ovo će istraživanje zasigurno pomoći u svojoj namjeni - pomoći mačkama na temelju njihovih osobnosti, zdravstveno i društveno, od strane vlasnika. Npr. mačkama koje su se iskazale neurotičnima, odgovarat će skrivena ili tiha mjesta u kući. One koje su suprotne osobnosti će više htjeti izlaziti van, pa bi im se trebao omogućiti i izlaz iz kuće, iako bi im to moglo naštetiti zbog bolesti koje bi mogle pokupiti.

Ekstrovertne mace će se pak lakše dosađivati pa im treba omogućiti dovoljno igračaka i smisliti što više aktivnosti. 

Stručnjaci čak na kraju istraživanja preporučuju da bi osobe, sudeći po svojim osobnostima, trebali birati mace s kojima će im se osobnosti poklopiti. 

Pročitaj još jedno, šokantno istraživanje o mačkama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.