Eko Eko dom 02. listopada 2018.

Kućni ljubimci tretirat će se kao djeca u procesu rastave braka?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi zakon u Kaliforniji daje sucima pravo ovlasti da riješi neslaganje oko toga tko zadržava kućne ljubimce u slučaju razvoda braka na isti način na koji se bave sporovima o skrbi za djecu.

Dosad su kućni ljubimci smatrani obiteljskom imovinom pa su u slučaju razvoda imali status kao i obiteljski televizor. 

Prema zakonu koji je potpisao kalifornijski guverner Jerry Brown, kućni ljubimci će se i dalje smatrati imovinom, ali sudac odlučuje tko će imati pravo odlučiti tko će ih zadržati na temelju čimbenika tko više vodi brigu o njima, tko ih šeta, tko ih vodi veterinaru i slično. 

Možda te zanima... Pas i njegova vlasnica oprostili su se u bolnici posljednji put Psiha i seks Možda te zanima... Pas koji je dva puta prešao 30 kilometara tražeći obitelj koja ga je napustila Eko

"Mislim da je to dobra ideja. Imam psa po imenu Rodney King Stone. On je poput člana obitelji", rekla je odvjetnica za obiteljsko pravo Megan Green iz Los Angelesa koja je svjedočila mnogim razvodima u kojima su se parovi svađali zbog kućnih ljubimaca. 

 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram

Prije ovog zakona, koji stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine, suci i odvjetnici su morali biti vrlo kreativni u postizanju sporazuma kada obje strane kažu da ne mogu podnijeti i razlaz sa svojim kućnim ljubimcem. Neki su suci stavili psa među potencijalne vlasnike i pokušali odrediti tko mu se više sviđa. Ako je obitelj imala dva kućna ljubimca, sudac bi predložio da ih se razdvoji. 

"Ili, ako postoji samo jedan pas, sudac bi mogao reći 'U redu, pas će biti jedan mjesec kod jednog, a jedan mjesec kod drugog vlasnika'", rekao je obiteljski odvjetnik Atousa Saei.

Skupštinar Bill Quirk, koji je uveo zakon, rekao je da je vrijeme da kućni ljubimci dobiju status koji zaslužuju - članovi obitelji.
Quirk ima psa pod nazivom Luna i sebe naziva "ponosnim roditeljem spašenog psa".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.