Eko Mijenjam se na zeleno! 20. prosinca 2021.

Održivi turizam pomaže očuvanju bioraznolikosti

Foto: shuterstock Više od milijun životinjskih i biljnih vrsta danas je ugroženo ili izumire, a ljudska populacija konstantno raste

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada riječ bioraznolikost razdijelimo na dva dijela dobijemo upravo ono što mi jesmo – biološko (živo) i raznoliko. Bioraznolikost obuhvaća raznovrsnost i varijabilnost cjelokupnog života na Zemlji, što uključuje biljke, životinje, bakterije, mikroorganizme i nas, ljude.

Zajednički život na Zemlji “natjerao” nas je na prilagodbu i stvorio suživot unutar kojeg su se razvili jedinstveni – ekosustavi. Svakog dana pijemo vodu, udišemo kisik, hodamo po tlu, uživamo (koliko još možemo) u promjenama godišnjih doba i obilju hrane, ali zapitamo li se kako i tko regulira cijeli ciklus? Zdravi ekosustavi recikliraju hranjive tvari, reguliraju klimu i osiguravaju sirovine te sve potrebne resurse za lijekove i brojne druge svrhe koje naše društvo koristi svakodnevno. U našim “malim” životima često brinemo o kapitalu i ekonomiji, dok onaj najveći, prirodni kapital zapravo održava gospodarstvo i daje nam usluge bez kojih civilizacija kakvu poznajemo ne bi postojala. Već dugo su određene vrste pogođene zagađenjem, ugrožene zbog klimatskih promjena ili ljudskih aktivnosti. Cijeli ekosustav je vrlo pametan i sposoban u cjelini prilagoditi se i preživjeti, ali izumiranje pojedinih vrsta može imati nepredviđene posljedice i ponekad prerasti u kompletno uništenje ekosustava.

Koje su prednosti bioraznolikosti?

Profesor na odjelu za znanost i politiku okoliša na Sveučilištu George Mason, Thomas Lovejoy opisao je kako biološka raznolikost daje životu nezamislivu kompleksnost: “Jedna životinja ili pojedinačna biljka složenija je od bilo čega drugoga u svemiru”. Kako bi približio važnost, profesor je usporedio bioraznolikost s glazbenim orkestrom. Žičani, drveni, limeni i puhački instrumenti imaju različite oblike i veličine, a zajedničkom koordinacijom i sinergijom stvaraju prekrasan sklad. Harmonijski sklad povezao je s različitim vrstama na Zemlji, gdje postoje biljojedi, mesojedi, svejedi, a zatim unutar tih skupina postoje varijante različitih vrsta sa specifičnim veličinama i sposobnostima.

 | Author: shuterstock Foto: shuterstock

Obilje prednosti bioraznolikosti života na Zemlji stvara se složenom interakcijom vrsta pa su tako nama najvažnije ekološke, ekonomske, društvene, kulturne i duhovne. Uz njih, bioraznolikost je odgovorna za proizvodnju kisika, filtriranje pitke vode, stvaranje plodnosti tla, zaštitu obale od erozije i formiranje prirodnih staništa. Bioraznolikost nam omogućava da eksperimentiramo i istražujemo nova inovativna rješenja kojima možemo riješiti biološke probleme poput npr.bolesti, cjepiva, antibiotika. Ekološke prednosti biološke raznolikosti mogu pomoći u smanjenju globalnih temperatura i borbi protiv klimatskih promjena, uz što profesor Lovejoy navodi: “Jedna od sjajnih usluga koje možemo dobiti od prirode mogla bi biti izvlačenje ugljika iz atmosfere obnavljanjem prirodnog okruženja poput obalnih močvara ili pošumljavanjem.”

Što ugrožava našu bioraznolikost?

Više od milijun životinjskih i biljnih vrsta danas je ugroženo ili izumire, a ljudska populacija konstantno raste. Zbog vlastitih potreba i resursa, krčenja šuma, trajnog uklanjanja drveća, prekomjernog lova, zagađivanja voda i naseljavanja narušila se ravnoteža ekosustava, kojeg još uvijek možemo izbalansirati. Moramo shvatiti da gubitak biološke raznolikosti rezultira gubitkom svih usluga koje nam ona pruža od disanja, hranjenja pa sve do preživljavanja. Bioraznolikost je ključni pokazatelj zdravlja našeg ekosustava koji je trenutno u opasnosti i zahtijeva našu pozornost.

Održivi turizam pomaže očuvanju bioraznolikosti

Odličan program koji bi ujedno mogao biti i prototip očuvanju raznolikosti je Kaštelir - Labinci - Castelliere - S. Domenica, a ulazi u Program nadogradnje je „Najbolja turistička sela prema UNWTO“,  Svjetske turističke zajednice koja se nalazi pod vodstvom UN-a. Ovaj program pruža prostor za razmjenu iskustava i dobrih praksi te učenja i stvaranja prilika za razvoj. Upravo zbog toga je UNWTO, uz potporu svojih partnera izradio mrežu najboljih turističkih sela iz cijeloga svijeta. Potencijal je prepoznalo i Ministarstvo turizma i sporta te je odabralo Općinu Kaštelir-Labinci kao jednog od tri hrvatska kandidata za nagradu „Najbolja turistička sela“. Ova inicijativa jedan je od pokretača društvenih, gospodarskih ali i okolišnih promjena. Lijepa priča zapravo je pokrenuta kako bi unaprijedila ulogu turizma u zaštiti ruralnih sela, krajolika, prirodnom i kulturnom raznolikošću te lokalnim vrijednostima i aktivnostima. Općina Kaštelir - Labinci ima viziju u kojoj vidi i podupire razvoj autohtonog turizma, čime će pridonijeti usklađeni razvoj poljoprivrede i turizma, bogata ponuda različitih sadržaja i događaja. Ući među odabrane stvarno je velika čast, a mještanima još veće zadovoljstvo donosi očuvanje bioraznolikosti. Održivom turizmu na području općine Kaštelir–Labinci pridonosi i HEP, koji je 2019. godine preuzeo Sunčanu elektranu Kaštelir u radu, snage 1 MW, dok je u prvoj polovici ove godine u redovni pogon pustio i drugu fazu elektrane, snage 2 MW.

Naš partner HEP, do kraja 2030. godine ukupno planira imati oko 700 MW snage u vjetroelektranama i sunčanim elektranama te za 50 posto veći udio obnovljivih izvora u vlastitom proizvodnom miksu. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Više saznaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.