Eko 01. listopada 2017.

Od Pitagore do danas: Sretan ti Svjetski dan vegetarijanstva!

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas, 1. listopada, slavimo Svjetski dan vegetarijanstva. Svojom dugom poviješću ovaj se način života ukorijenio u velikom broju kultura diljem svijeta, podigao je svijest o nasilju nad životinjama i zalagao se za moralni pristup u ljudskoj prehrani.

Svjetski dan vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva, 1. listopada, širom svijeta obilježava sve veći broj vegetarijanaca i vegana, kao i oni koji to još nisu, ali su svjesni važnosti vegetarijanskog pokreta za životinje, ljude i okoliš.
Vegetarijanska prehrana seže u najdalju ljudsku povijest, a u Europi o prednostima takvog načina prehrane prvi je govorio grčki filozof Pitagora iz 6.st.p.Kr., prakticirajući i šireći nenasilan način života.

Konoplja-Ulje-Sjemenke Možda te zanima... Sjemenke konoplje sadrže obilje proteina dragocjenih vegetarijancima Hrana

Vegetus - zdrav, svjež i pun života

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života ili homo vegetus, što znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi ukazuje na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo prehranu koja se sastoji od voća i povrća.

Prvo vegetarijansko društvo (Vegetarian Society) osnovano je 1847. godine. Riječ vegan nastala je od početka i kraja riječi ''vegetarian'', a njen izvor iz riječi vegetarijanstvo simbolizira da je veganstvo u korijenu vegetarijanstva i da je logičan zaključak vegetarijanskog puta u potrazi za dobrim zdravljem bez patnje i smrti životinja. Prvo vegansko društvo (Vegan Society) osnovano je 1944. godine.

Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga podrijetla.

Humanitarna strana vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se 1. listopada još od 1977. godine, s ciljem poticanja ljudi da razmisle o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i humanitarnim prednostima vegetarijanskog načina života.

Danas, kada brojka mučenih i ubijenih životinja na farmama zbog ljudske prehrane prelazi brojku od 60 milijardi godišnje, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje svijeta u kojemu će se uzimati u obzir prava svih životinjskih vrsta.

Izjava dugogodišnjeg etičkog vegetarijanca, poznatog glumca Richarda Gerea govori upravo o tome: 'Naša je dužnost, kao skrbnika ovoga planeta, da sa svim vrstama postupamo s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost.'

Možda te zanima... Dijeta 'Vegan Before 6': Voće i povrće ujutro, torta navečer Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.