Eko 02. rujna 2022.

Od listopada u Zagrebu na snazi novi model prikupljanja otpada

Foto: Igor Kralj/PIXSELL Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objasnio da će građani koji odvajaju otpad plaćati manje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novi model prikupljanja miješanog otpada u Zagrebu počinje 1. listopada, a građani će već sredinom rujna moći kupiti takozvane ZG vrećice na 500 prodajnih mjesta.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i predstavnici Čistoće predstavili su novi model prikupljanja miješanog otpada u Zagrebu. Na temelju njega miješani otpad odlagat će se u "standardiziranim vrećicama za otpad - ZG vrećicama" koje će biti dostupne u trgovinama i Zagrebačkom Holdingu. Vrećice će se prodavati u pakiranju od 10 komada, a bit će dostupne tri veličine. Tako će vrećice od 10 litara koštati dvije kune (0,26 eura), 20 litara četiri (0,53 eura), a 40 litara osam kuna (1,06 eura). Na jučerašnjoj konferenciji za medije, zagrebački gradonačelnik je objasnio da je ovaj model prikupljanja otpada pravedniji i održiviji

"Konačno će, prvi put u povijesti, ljudi u Zagrebu moći plaćati uslugu tako da oni koji odvajaju otpad plaćaju manje. To je pravedan model", rekao je Tomašević. Iz Čistoće poručuju da ovim modelom žele "smanjiti količinu otpada, povećati recikliranje, osloboditi gradske ulice velikih količina kanti za smeće te se prema otpadu odnositi savjesno i odgovorno". 

Fiksni i varijabilni troškovi

Fiksni dio troškova za odvoz otpada iznosit će 45 kuna (5,97 eura) mjesečno za fizičke osobe, dok će za pravne osobe i obrtnike cijena biti 90 kuna mjesečno (11,95 eura). Fiksna mjesečna naknada pokriva troškove poput nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada i slično. 

Varijabilni dio troškova bit će plaćanje vrećica koje se mogu kupiti na 500 prodajnih mjesta. Prodajna mjesta možeš potražiti na karti. "Fiksni dio ostaje jednak za sve bez obzira na to koliko odvajaju, a varijabilni pokriva upravo količinu odloženog. Zagreb je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji ide u ovakvu radikalnu varijantu", objasnio je Tomašević. 

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL ZG vrećice bit će dostupne u tri veličine

Model prilagodbe je do 15. listopada, nakon toga kazne za kršitelje propisa

Razdoblje prilagodbe na novi model trajat će do 15. listopada te će građani u tom razdoblju dobiti samo pisana upozorenja ukoliko nepropisano odlažu otpad. "Nakon tog razdoblja, za nepropisno odlaganje miješanog komunalnog otpada izdavat će se obavijesti o ugovornoj kazni, najviše u iznosu od 500 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika kućanstvo, odnosno najviše u iznosu od 1000 kuna za korisnike usluge iz kategorije korisnika koji nije kućanstvo", stoji u objavi na službenoj stranici Čistoće. 

Za kontrolu će biti zaduženi komunalni redari i radnici čistoće. "Pomoću komunalnih redara ćemo pokušati uvesti individualnu odgovornost, no ako to ne možemo, bit će zajednička kazna. Naravno da ćemo na početku davati upozorenja, ali morat ćemo, da bi sustav zaživio, davati kazne. Postoje načini da sami utvrdimo pojedinačnu odgovornost. Zapošljavamo i nove komunalne redare", rekao je Tomašević. 

Vrećice Možda te zanima... Od danas su konačno zabranjene plastične vrećice, ali opet ne sve Eko Možda te zanima... Kako smanjiti količinu otpada u kućanstvu i bolje ga iskoristiti? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.