Eko 01. siječnja 2022.

Od danas su konačno zabranjene plastične vrećice, ali opet ne sve

Vrećice
Ukidaju se tzv. srednje vrećice, u upotrebi ostaju još uvijek one ultra lagane koje se nalaze na odjelima voća i povrća u samoposluživanjima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrećice debljine od 15 do 50 mikrona tzv. vrećice srednje debljine od 1. siječnja 2022. postat će dio prošlosti, a kasnije će se to primijeniti i na druge tipove vrećica. U upotrebi ostaju još uvijek one ultra lagane vrećice koje se nalaze na odjelima voća i povrća u samoposluživanjima.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je kako se iz uporabe povlače vrećice koje se koriste u svakodnevnoj kupovini. "Riječ je ponajprije o poštivanju direktive iz 2015., koja je išla u smjeru smanjenja uporabe vrećica. U idućem razdoblju, kako vrijeme bude odmicalo,i drugi će se tipovi vrećica polako povlačiti. U ovom trenutku to još nije slučaj, ovo je prvi korak," izjavio je ministar Ćorić.

Možda te zanima... Od srpnja zabranjeni plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, slamke Eko

Zakon o gospodarenju otpadom koji se se odnosi na plastične vrećice se kako kaže ministar Ćorić odgađao kako bi se proizvođači i distributeri mogli prilagoditi toj velikoj promjeni. Potiče građane da što više koriste platnene i papirnate vrećice koje su višekratne kako bi najlon, odnosno plastika što prije prestali biti dio hrvatske stvarnosti u prirodi. Spomenuo je i da je bilo kritika javnosti o ukidanju plastičnih vrećica, ali da se već dvije godine zna da Hrvatska mora krenuti u smjeru njihovog ukidanja. Proizvođači takvih vrećica su to znali i s njima se komuniciralo o ukidanju tzv. srednjih vrećica. Potrebno je prvo riješiti se svakodnevnih vrećica kako bi se kasnije mogla riješiti pitanja i ultra-laganih i vrećica za višekratnu upotrebu. "U trgovinama je sve više vrećica za višekratnu uporabu i to je zapravo bio smjer," izjavio je ministar Ćorić.

Možda te zanima... Deset najgorih plastičnih predmeta koje koristimo i njihove ekološke alternative Eko

Plastične vrećice čine do 70 % otpada u europskim vodama

Korištenje plastičnih vrećica nije mali problem. Svake godine ih se u Europskoj uniji potroši gotovo 100 milijardi, a da Europski parlament nije izglasao konačno odobrenje novih pravila EU za smanjenje upotrebe plastičnih vrećica, ta brojka bi narasla i do 111 milijardi. Plastika je katastrofalna za prirodu, a plastične vrećice čine 70 % otpada koji se nalazi u europskim vodama prenosi Europagreens.eu. Neke države poduzele su važne korake za rješenje ovog problema pa je tako Irska uvela naknadu za plastične vrećice i u roku pet mjeseci, njihova potrošnja je smanjena za 91 %.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.