Eko Mijenjam se na zeleno! 09. studenoga 2021.

Obećanja dana u Glasgowu neznatno će utjecati na smanjenje globalnog zagrijavanja

Foto: shutterstock Obećanja dana u Glasgowu neznatno će utjecati na smanjenje globalnog zagrijavanja

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obećanja za smanjenje metana, ugljika i zaštitu šuma od sječe donesena na COP26 smanjit će globalno zatopljenje za samo nekoliko desetinki stupnjeva, a s tim smanjenjem prema prvim procjenama temperature bi mogle doseći 2,4 stupnja C do 2100.

Iako se val obećanja pojedinih zemalja oko postizanje nulte stope ispuštanja CO2 čini optimističnim, ipak postoji opravdana zabrinutost da se neće uspjeti postići zadržavanje temperature na 1, 5 stupnjeva kako je dogovoreno u Parizu. Sve zemlje moraju hitno razmotriti što još mogu učiniti. The Climate Action Tracker procjenjuje da će čak i uz obećanja dana u Glasgowu, globalne emisije stakleničkih plinova 2030. i dalje biti oko dva puta veće od globalno dogovorenog cilja zagrijavanja od 1,5 C.

Prema Međuvladinom panelu o klimatskim promjenama, prekoračenjem globalnog zagrijavanja od 1,5 stupnjeva C riskira se prelazak preko prijelomnih točaka i temperaturnih ekstrema koji će znatno više svjetske populacije staviti u opasnost od klimatskih promjena, piše sky news.

Većina obećanja na COP26 odnosi se na dugoročne ciljeve "neto nula". Primjerice najveći svjetski emiteri CO2: Kina koja obećava neto nulu do 2060., SAD do 2050. i nedavno najavljeni cilj Indije do 2070. godine. No, stopa globalnog zatopljenja znači da ćemo se približiti 1,5 stupnjeva već 2030., tako da su kratkoročni ciljevi za smanjenje emisija ono što se računa.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock The Climate Action Tracker procjenjuje da će čak i uz obećanja dana u Glasgowu, globalne emisije stakleničkih plinova 2030. i dalje biti oko dva puta veće od globalno dogovorenog cilja zagrijavanja od 1,5 C

Možda te zanima... Obama rekao da sanja klimatske katastrofe i kritizirao Kinu i Rusiju Eko

Do sada je nekoliko zemalja objavilo detaljne planove o tome kako planiraju doći do toga. "Većina akcija i ciljeva do 2030. nije u skladu s neto nula ciljevima, postoji razlika od gotovo jednog stupnja između trenutnih vladinih politika i njenih neto nula ciljeva", rekao je Bill Hare, izvršni direktor Climate Analytics sa sjedištem u Berlinu, koji surađuje s Climate Action Tracker analizama. "Dobro je za lidere da tvrde da imaju nulti cilj, ali ako nemaju planove kako to postići, a njihovi ciljevi za 2030. su skromni, onda, iskreno, ovi neto nulti ciljevi samo su obmana za pravo djelovanje. Glasgow ima problema s vjerodostojnosti", rekao je Hare.

Možda te zanima... Google je od rujna i službeno ugljično neutralna tvrtka, evo kako to postižu Eko

Analiza je razmatrala optimističniji scenarij, u kojem bi zemlje sve obveze iz svojih nacionalnih planova kao i sve najave na klimatskom summitu, izvršile na vrijeme i u cijelosti. To bi smanjilo zagrijavanje na 1,8 stupnjeva C do 2100. Jedna stvar zbog koje bi taj daleko od savršenog scenarija mogao izgledati vjerodostojnijim bio bi dogovor u Glasgowu o "pravilniku" Pariškog sporazuma. Obvezujući sporazum bi ostavio zemljama manje prostora za odgađanje ili varanje da ne ispune svoja postojeća obećanja o smanjenju ugljika, kažu analitičari, piše sky news.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!
 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.