Eko Mijenjam se na zeleno! 08. studenoga 2021.

Obama rekao da sanja klimatske katastrofe i kritizirao Kinu i Rusiju

Foto: Instagram/Barack Obama Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bivši predsjednik SAD-a Barack Obama stigao je danas na samit u Glasgow i izjavio: "Otočne države su kanarinci u rudniku ugljena". Izraz "kanarinac u rudniku ugljena" koristi se kako bi se nekoga upozorilo na budućnost i njezine loše posljedice jer su se kanarinci slali kao ispitivači razine ugljičnog dioksida u rudnicima krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Kanarinci imaju nisku toleranciju na ugljični dioksid i ako je on povišen, kanarinac smrtno strada.

Bivši američki predsjednik prvi je put govorio na Cop26 na skupu s čelnicima otočnih država kojima prijeti porast oceana. Istaknuo je da je i on "dijete otoka" budući da je rođen na Havajima te usporedio otočke države s kanarincem u rudniku ugljena u kontekstu klimatskih promjena.

Obama kaže da su otoci ugroženiji više nego ikad i hvali aktualnog američkog predsjednika Joea Bidena što im je posvetio pažnju koju zaslužuju. Obama kaže kako bogate nacije nose dodatni teret zbog obaveze da rade i pomažu manje odgovornim kao i zemljama sa smanjenim mogućnostima da reagiraju na klimatsku krizu. Završio je havajskom poslovicom: “Ujedinite se da idemo naprijed”.

Obama je dodatno protumačio poslovicu: “To je podsjetnik da ako svi želite veslati kanuom, bolje je da svi veslate u istom smjeru i da zamahujete veslima istovremeno i složno jer je to jedini način da se ide naprijed". Rekao je da podržava američke pregovarače, jer se zalažu za otočne nacije u unutarnjoj politici.

Možda te zanima... U Glasgowu dogovorili da će prestati s uništavanjem šuma do 2030. Eko

Obama je kritizirao kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog predsjednika Vladimira Putina što se nisu pridružili drugim svjetskim čelnicima na pregovorima o klimi u Glasgowu, rekavši da ga je "posebno razočaralo" što se njihovi čelnici nisu pojavili na COP26. Za slom međunarodnih odnosa koji je utjecao na suočavanje s klimatskom krizom okrivljuje pandemiju i porast nacionalizma. Također zamjera republikancima u domovini jer pokazuju "aktivno neprijateljstvo" prema znanosti o klimi.

"Jedna stvar bi trebala nadmašiti svakodnevnu politiku i geopolitiku, a to su klimatske promjene", kaže Obama. “Svijet mora iskoračiti i mora iskoračiti sada.” Obama priznaje da se ponekad osjeća "mračno" u vezi s budućnosti čovječanstva i da mu se distopijske slike počinju uvlačiti u snove. No, pozvao je čelnike i aktiviste da ne popuštaju pred cinizmom te pohvalio rad mladih klimatskih aktivista, što je izazvalo prvi pljesak tijekom njegovog govora.

Možda te zanima... COP26: Kraj ugljena dolazi, no čeka se neke od najvećih zagađivača Eko

COP26 traje još tjedan dana, o čemu još treba razgovarati?

"Trenutna obećanja su neadekvatna i dovela bi do zagrijavanja od 2,7C, prema izračunima UN-a. No, prema Pariškom sporazumu, zemlje su dužne samo dati svoja obećanja, poznata kao nacionalno utvrđeni doprinosi, svakih pet godina, a sljedeći rok pada 2025. Zemlje u razvoju kažu da je to prekasno", piše Guardian.

Lia Nicholson, vodeća pregovaračica Saveza malih otočnih država, rekla je za Guardian: “Veliki emiteri moraju pojačati svoje klimatske mjere sada, a ne 2025., te mjere moraju poduprijeti konkretnim koracima poput ukidanja subvencija za fosilna goriva u sljedećih nekoliko godina. Zemljama u razvoju treba povećati dostupnost financija za klimatske aktivnosti  putem bespovratnih sredstava, a ne dugova. Vrijeme je da se bacimo na posao i ispunimo svoja velika obećanja.”

"Klimatske izvanredne situacije zahtijevaju godišnju reviziju, a ne svakih pet godina", rekao je Saleemul Huq, direktor Međunarodnog centra za klimatske promjene i razvoj u Bangladešu.

Naš partner projekta, HEP, mijenja se na zeleno, možeš i ti! Realizacija obnovljivog scenarija Hrvatske elektroprivrede rezultirat će povećanjem udjela obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju HEP-a za 50 posto te povećanjem proizvodnje iz obnovljivih izvora u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh godišnje do 2030. godine. Više saznaj ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.